Професор Ролф Хойер заяви пред българските медии, че се надява в края на зимата или началото на пролетта учените в неговата организация да могат да потвърдят откритието на бозона на Хигс или т.нар. божествена частица.

"Никой не може да стигне по-близо до Големия взрив и това, което се е случило след това от нас", каза професорът за най-големия им проект, който за много хора по света е просто едно тайнство.

Потвърждаването на откриването на Хигс бозона в ЦЕРН може да допринесе за нашето разбиране как е устроена Вселената и как работи. Това би потвърдило представите, които са изградени в последния половин век във физиката на елементарните частици.

Професорът запозна аудиторията в Софийския университет с дългата история на научния и иновативен център, предаде БГНЕС.
Центърът е основан през 1954 г. и има 20 държави-членки, между които и България. 2300 души е персоналът на ЦЕРН, в него обаче работят 11 000 изследователи и 3000 докторанти.
За проф. Хойер е удивителен фактът, че там България има по различно време 199 преподаватели, което е значителна бройка, като се има предвид ,че страната ни е малка.
България дава висококвалифицирани научни кадри за ЦЕРН - преподаватели, изследователи, докторанти и студенти.

Целта на форума в Софийския университет е да засили връзката между ЦЕРН и българската индустрия, както и да улесни участието на наши фирми в предстоящите тръжни процедури на организацията. Един от акцентите на форума ще са медицинските приложения на разработваните в ЦЕРН технологии и адронната терапия - нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например, въглеродни), снопове, посочват от СУ.
Преди лекцията в университета премиерът Бойко Борисов се срещна с Ролф Хойер.