Привършват ремонтните работи по цялостната реставрация на българската православна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в квартала Балат в Истанбул.

Тържественото откриване на реставрирания храм, светиня на България, ще бъде на 7 януари 2018 г. Обновената църква ще бъде открита от министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а на тържеството се очаква да присъстват около хиляда гости от двете страни. На терена на църквата все още не се допускат външни лица.
Днес тя бе заснета от въздуха.

Вижте снимки >>>

Снимките впечатляват с позлатения купол на Желязната църква, който се издига на височина 40 метра, блести на слънчевите лъчи и се вижда отдалеч. Специалистите отбелязват, че "Свети Стефан" е единственият православен храм сред останалите църкви в Истанбул, който има позлатен купол.

На снимките много ясно се вижда, че строителните работи са почти приключени, прави впечатление обновената конструкция.

Теренът на църквата, където се намират гробовете на видни български възрожденци, се озеленява.

След приключването на реставрационните дейности, които до края на декември ще бъдат изцяло завършени, уникалната българска църква ще си възвърне предишния блясък, отбелязват запознати с ремонта.

"Свети Стефан" е на над 100 години и се счита за най-ценният паметник на българското историческо и културно наследство в Турция и изобщо зад граница.

До преди десетина години храмът буквално бе обречен заради корозията, обхванала желязната му конструкция, и се отваряше само в деня на патронния празник - Стефанов ден (на 27 декември), при това само за няколко часа поради риск от срутване.

През 2011 г. по проект на Истанбулската голяма община започна реставрирането на Желязната църква в рамките на междуправителствено споразумение между България и Турция за взаимно опазване на паметниците на културата в двете страни.

Министър-председателят Бойко Борисов преди време отбеляза, че по негова молба лично турският президент Ердоган се е ангажирал с реставрирането на Желязната църква. Той каза това при откриването на реставрирания Български метох, който се намира точно срещу "Свети Стефан" и бе реставриран в рамките на същото споразумение. Борисов благодари тогава на Ердоган за оказаната помощ и съдействие, припомня БТА.

"Свети Стефан" е обновена почти 90 на сто. Общата стойност на ремонта е 16 млн. турски лири (около 3,4 милиона евро), като от тях 15 млн. турски лири са осигурени от Истанбулската голяма община, а 1 млн. турски лири от българското правителство, отбелязват от фондацията на българските църкви в Истанбул.