Заснеха от въздуха ремонта на ”Св. Стефан” в Истанбул

Реставрацията на Българската желязна църква "Свети Стефан" в Истанбул бе заснета от въздуха.

Обратно в новината

Коментари - Заснеха от въздуха ремонта на ”Св. Стефан” в Истанбул | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе как един не се сети да напише до момента - ЖЕЛЯЗНАТА! Още веднъж - ЖЕЛЯЗНАТА! Хайде сега всички бегом марш да търсите,четете и да се ограмотявате защо аджеба (такава хубава българска дума :) )българЕте са отделяли от мизерния си залък и са поръчали железо чак у далечна западна Европа! Тази църква е символ от една страна на българската упоритост, на несломимостта на българския дух, но от друга е символ и на подмолната и предателска турска политика! А който позна колко пъти точно е била опожарявана ще получи специална награда.

За една държава и народ със затихващи функции това не е малко! Да благодариме на любимия ни премиер и неговият личен принос!

Хубаво е, че България инвестира в Турция и я превръща в топ дестинация, където можеш да видиш дори колко мирен е исляма и как съжителства с християнството - нищом че е останало само едно българско семейство в Одрин... Вай вай!

мирният " ислям на турците днес е в Кипър с танковете без покана , в Сирия с оръдията без покана , в Ирак отново без покана , кой ще е следващият домакин ??? Е има напредък в сравнение с преди 100 год и случката с арменците , пък и българите в Тракия . ПОМНИМ и НЕ ЗАБРАВЯМЕ ИСТОРИЯТА И ФАКТИТЕ !!!

зА ПЪРВИ ПЪТ БЯХ В иСТАНБУЛ КРАЯ НА 80-ГОДИНИ. ТОГАВА С ЕКСКУРЗОВОД ОБИКАЛЯХМЕ ГРАДА. еДНО ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МЕСТА БЕШЕ ИМЕННО ЖЕЛЯЗНАТА ЦЪРКВА. чУДЕСНО Е, ЧЕ Е ВЪЗСТАНОВЕНА!

И още една добра новина!

красива е

Много ценна църква за нас- българите. Миналото лято ходих до Истанбул, минах и покрай църквата, но- както четем от статията- беше в ремонт и опасана със скелета. Да благодарим на Стефан Богориди, най-"издигналият" се българин, в държавата на Османската империя, както и на сторителите на българската държава по-късно! И две забележки: 1. Наскоро са посторили този автомобилен път, който се вижда от заглавната снимка, което е лошо, защото около църквата става още по шумно. 2. Беше смешно, как докато ремонтираха, се вееха турси знамена от строежа, явно на строителите.

Стефан Богориди не е най-издигналият се българин. Османската империя има 5-ма Велики везири / Министър-председатели/ от български произход. Виж в Уикипедия за великите везири.

Путин строи джамии за Ердоган. Ердоган реставрира БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ. Но нищо чудно в ТАСС да видим, че Турция се реваншира на Путин за джамиите в Москва като строи църква в Истанбул :))) Както с евреите и кирилицата... :))))

За туризма е добре. В Турция съм бил само служебно, никога по желание. Сега има за какво да отида с удоволствие. Нямам нищо против турците, просто исляма ни е донесъл прекалено много беди. Със здраве!

Кухия, ти виждал ли си карта в турски учебник?

Е голямо постижение, някой си е поиграл с дрона за едни кинти. А през тва време турците и арабските емисари колко ли джамии построиха на територията на РБ???

дире нищо не се вижда от снимките, които сте пуснали

Абе тая църквичка била на първа линия до морето бе! Много интересен обект..... Трябва да говорим с Прокопиев и Владо Каролев дали няма да може да я бутнем и да сътворим едно хотелче със СПА, на ползу роду. То гледам и дворчето не е хич малко, та идеален комплекс ще се получи! Как никой не се е сетил до сега?!

Ами "плюй" си, щом това ти харесва. Аз се отнасям с уважение към всичките ни съседи. В Турция съм бил много пъти и пак с удоволствие бих отишъл в Истанбул, защото е невероятен град.

Преди 100 години в Одрин 6000 български семейства , днес 6 !!! каза го човека стопанисващ църквата в града. Десетки църкви в Одринска Тракия вече ги няма. Сега ние ще си имаме два музея в Турция. А у нас днес турската държава си развява байрака , джамиите включ. и нови са стотици контролира ги , прави си партии. Пътници сме благодарение на управляващите ни еничари !

Преди туците са вършили геноцид, сега го прави собственото ни правителство!

Бих Ви коригирал. Не 6, а само едно (един брой) българско семейство има днес в Одрин - това на отец Чакърък, като жена му е българка от Пловдив.

Преди две години точно този човек каза цифрата , вече може да и по - малко.

Не става въпрос за Турция и турците като съседи, а за една политика, която не е добросъседска. Да забравим ли публикуването на карти, в които половината ни територия е отбелязана като тяхна? Или създаването на етнически партии за права и свободи, които за всички български граждани са еднакви, но този етнос си иска нещо по-специално? Не бива!

Антибългарско е да се гледа позитивно на каквото и да, еле пЪ свързано с Турция. Българската църква трябва да се взриви или разруши, за да няма нищо хубаво в Турция. За картите - във всеки наш учебник има карта България на три морета - тя каква е? Или ние можем, другите не?

Желязната църква е прекрасен исторически паметник и то не само като българска светиня, а като забележителност за самия Истанбул. Отбелязана е в туристически справочници на различни езици. Реставрацията й премина през доста трудности, даже по едно време някои го обвързаха със строителство на нова джамия в София, но това отмина и ремонтът най-сетне е факт. След толкова години пак ще можем да й се радваме. Дато отворят и метоха като музий на цариградските българи, за да може и в него да се влиза. Доскоро го виждахме само отвън.

Виждайки колко хубава е станала църквата, не догледах текста от вълнение ..."дано" и "музей". Извинявам се за грешките!

Бил съм в Църквата преди десетина години и съм сигурен, че позлатеният купол не се издига на 40м, а на не повече от 15м.

Кон за кокошка - единствената българска църква в Турция, срещу хилядите турски джамии в България.

Комуноидният шизофреник у нас като чуе, че се дават пари за църкви и манастири получва уртикария. Стойте и гледайте какво става сега. Той си иска кабапчета и кифтета на калпак!

ама напоследък много изпаднахте протестърите бе

Министър-председателят Бойко Борисов преди време отбеляза, че по негова молба лично турският президент Ердоган се е ангажирал с реставрирането на Желязната църква. ======== И защо е било нужно Ердоган да се занимава "лично" с реставрацията на една християнска църква, която Истанбулската община бави вече 10 години?! Горното изречение действително ме порази със своя идиотизъм - Ердоган "лично" реставрира църква?! Мутренски Бъзик!

Мрън, мрън, мрън ... Аман от мрънкалници в тази държава. Омръзнали сте ми!!!

Който може - прави. Който не може - мрънка. Че и това не могат като хората..

Абе, те заснеха и как български, отрудени полицаи крадат, като разпрани. Това не ви ли се струва по-интересно, та не го отразявате?

Мале, как обичаме да взривяваме църкви... Сигурно е некачествена работа. Още утре наш активист ще провери конструкцията с няколко шашки..