Творците от музикалните състави на Българското национално радио излязоха тази сутрин на протест пред сградата на обществената медия.

Десетки изпълнители от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда и Оркестъра за народна музика се включиха в протестната акция, за да поставят остро въпросите за финансирането и с искане бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави, за да може възнагражденията им да се повишат с 50 процента.

 

Снимка: Булфото

Става въпрос за възнагражденията на близо 200 елитни творци. Участници в протеста заявиха:

 "Всяка държава се представя с изкуството си и мисля, че просто заслужаваме едно по-достойно заплащане на труда".

"Трябва да се обърне внимание на цялата култура".

"Жалко, че за културата действително като че ли въобще не се мисли и се чувстваме малко излишни".

Снимка: Булфото

 Ръководството на Националното радио е солидарно с протеста на творците. Генералният директор Александър Велев слезе да ги подкрепи. Той беше категоричен, че бюджетът на Националното радио трябва да се увеличи:

"Смятам, че е справедливо да получат по-високо заплащане на труда си. Абсолютно справедливо. В Комисията по култура и медии председателят на комисията обеща, че ще направи необходимото, за да получат увеличение на заплатите. Оттам нататък диалогът изчезна, парите не се появиха в бюджета ни, така че нямаме откъде да вземем пари, за да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техният труд и да бъдат запазени съставите", подчерта Александър Велев.

Солидарни с исканията на колегите си от музикалните състави на БНР са и творците от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и от други столични състави. Музикантите имат намерение да продължат с протестите, ако гласът им днес не бъде чут от управляващите. Още миналия месец те представиха своите искания на пресконференция.