Министерство на туризма направи проверка на дейността на фирма "Уърлд Травел Мениджмънт". Тя беше извършена по разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с разпространена в публичното пространство информации за некоректна дейност на компанията във връзка с пътуване в Канада.

По информация на Нова ТВ група българи се оказали без платен хотел и с резервации за круиз на имената на китайци.

Офертата била за екскурзия до Торонто, Монреал и круиз до Аляска. Туристите платили по 8 600 лв. на човек. Разочарованието дошло още при настаняването в първия хотел.

"Представител и собственик на туристическата фирмата е Станислава Банкова Плащането беше извършено на три пъти. Първоначално бяха две вноски от по 3 500, а после една от 1600. Значи сме платили 8 600 лева. Доплатихме и още пари за някои вътрешни екскурзии", посочи един от участниците в туристическата група Райко Масларски.

Още при кацането си в Торонто обаче те разбират, че нещо не е наред. В хотела им казват, че четирите им нощувки не са платени. Следващата спирка са градовете Квебек и Отава, където двете нощувки са платени. В Монреал обаче туристите се сблъскват с нов проблем - нощувките там също не са заплатени.

В програмата е предвиден и круиз с кораб, който също се оказва неплатен. Управителката на туристическата фирма, която организирала пътуването, останала изненадана. Не дала обяснение, но помолила екскурзиантите да платят хотела от собствения си джоб.

След три дни в Торонто, българите заминали за Монреал. Но и там се натъкнали на изненада. И там хотелът не бил платен. Плащането за тяхна сметка не приключило дотук. Оказало се, че и парите за круиза до Аляска са изчезнали.

"От фирмата нищо не обясниха. Казаха общи приказки", коментира Масларски. Накрая цялата група се завръща в България на собствени разноски. Управителката на туристическата фирма обещала да върне парите на екскурзиантите, като твърди, че проблемите дошли от глобалния доставчик, с който работили, въпреки, че били предплатили.

Справката на Министерството на туризма сочи, че дружеството "Уърлд Травел Мениджмънт" има регистрация за извършване на туроператорска и турагентска дейност от месец май 2015 г. Проверката в регистрите показа, че към момента то е с изтекла застраховка, като срокът на последната полица е бил 25 януари 2018 г.

Фирмата не е представила договор за сключена застраховка, като според действащите регламенти на Закона за туризма това трябва да стане в срок от 2 седмици след подписването на договора и един месец преди да изтече срокът на предходната застраховка. Всички обстоятелства свързани с налична или не застраховка се отразяват и в Националния туристически регистър (НТР).

В момента тези задължения не са спазени, което е нарушение и на нормативната уредба. Туроператорът беше уведомен за направената проверка от експертите на министерството и констатирането на пропуска. Фирмата предостави копие от сключена застраховка от началото на годината.

Експерти от Министерство на туризма образуваха административно-наказателно производство, съставиха и връчиха Акт за установяване на административно нарушение на Управителя на "Уърлд Травел Мениджмънт".