Турист по бански се изкъпа в едно от Седемте рилски езера. На кадрите, които е изпратил зрител на Нова телевизия, ясно се вижда, че мъж по бански съвсем спокойно излиза от ледените води на едно от най-известните планински езера в България - "Окото".

Въпреки строгите забрани за къпане в защитените Рилски езера подобни инциденти не са рядкост. В началото на 2019 г. звезди на Discovery бяха глобени за палене на огън, ловуване и дори плуване в един от водните басейни в планината.

"Сигналът е изпратен само до телевизията, а човекът, който е подал информация за случая не се е свързал с нас. Нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят. Ако сигналът беше изпратен до нас служителите ни много бързо щяха да отидат на място. При всички положения човекът, подал сигнала, щеше да разпознае нарушителя", коментира директорът на НП "Рила" Красимир Андонов.

Андонов коментира и възможността за наблюдение на езерата в реално време.

"Мислили сме по въпроса, но рискът камерите да бъдат откраднати е много голям. Трябва някой да стои и да отговаря за тяхното съхранение. Районът е силно посещаем и хората не се съобразяват с правилата", допълни Андонов.

Санкциите за нарушаване на правилата за влизане в езерата са сериозни. Глобата е от 500 до 5000 лв.