Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се извини публично заради Петър Петров от "Обединени патриоти". Вчера депутатът от НФСБ каза в ефира на Дарик радио, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове и ги нарече ненормални.

"Не съм чул коментарите, които е направил колегата народен представител. Но мога да кажа, че подобни изказвания не бих направил, нито пък колега от нашата парламентарна група. И в тази насока мога само да се извиня за тези неудобства, които създаваме, и всички тези противоречия, които могат да възникнат в обществото". Това каза Цветан Цветанов след среща с ПГ на ДПС.

Така е в политиката - трябва по някой път да се извиняваш за други грешки, заяви Цветанов.

Той посочи, че законопроектът за хората с увреждания е приет на второ четене в парламентарната социална комисия. И нека да припомня, че в момента експертите и съответните министерства работят заедно с работната група, за да може в рамките на следващите 10 дни да бъде гледан и Законът за личната помощ. Нека да съдим и по действията на народните представители, когато гласуваме тези текстове. Поели сме и ангажимент 150 млн. лв. да се дадат точно за реализирането на тези политика за хората с увреждания, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Какво каза депутът Петър Петров за децата с уврежданията

"Тези деца, е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти",  заяви вчера Петър Петров пред Дарик. В аудиозапис, качен на сайта на радиото, Петров добавя, че е "виждал това чудо, как тези деца, ненормални във всяко едно отношение, как изнасят концерти, как рисуват" в един завод за телове до Мездра, чието име не може да се сети.

Няколко часа по-късно Петров се отрече от думите си: "Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят". 

От НФСБ заявиха, че това е опит да се създаде фалшива новина. В позицията на партия се казва: "Грижата, отговорността към децата с увреждания е обща - тя е както на семейството, така и на държавата, както на близките, ката и на специалистите".

"Споделяйки усилията на семейството, не подценявайки родителската грижа към всяко едно дете с увреждане, смятаме, че специалистите са тези, чиито квалифицирани услуги спомагат за неговото по-добро развитие. За нас това е отговорната позиция към децата с увреждания - а именно общата грижа на семейството, но и на държавата към тях", допълват от НФСБ.

Според депутатите на Валери Симеонов всичко останало било търсене на евтини спекулативни внушения и насаждане на напрежение в обществото.