Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев се срещнаха с представители на фирмата, създател на софтуера за машинното гласуване, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Срещата е в резултат на разменена кореспонденция между ЦИК и компанията Смартматик интернешънъл холдинг Б.В. и е свързана с надграждане на софтуера за машинно гласуване за предстоящите избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври.

Преди дни говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева обясни пред БНР, че когато са купувани устройства за машинно гласуване и когато е сключен договорът за софтуера и доставката им през февруари 2021 г., в Изборния кодекс не е бил предвиден машинен вот на местните избори.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но с този софтуера не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден", поясни Матева.

По-рано днес Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври, да отговарят министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, на финансите Асен Василев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, на правосъдието Атанас Славов и на електронното управление Александър Йоловски. 

"Всяко от тези министерства поема специфични отговорности, с които трябва да се справи в следващите два месеца", обясни премиерът акад. Николай Денков.