Още 1637 машини ще се купят за изборите на 11 юли. Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение на днешното си заседание да обяви поръчка за доставката на устройствата.

Процедурата ще е чрез пряко договаряне. Максималната стойност е 8 923 400 лв.

В цената влизат транспорт и застраховка на машините от Амстердам до София, както и софтуер. Ще се доставят и 19 500 смарт карти, които са нужни за гласуването с устройствата.

Машините ще бъдат закупени чрез оторизиран представител на "Смартматик", като ЦИК реши това да е "Информационно обслужване".

Припомняме, че ЦИК подписа договор с фирмата "Сиела Норма" за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли.

Договорът е на стойност 4,350 млн. лв. и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори.

На няколко пъти от дружество "Сиела Норма" поискаха корекции в текста на договора.

Той е за техническото и логистично осигуряване на до 11 100 машини. 9600 от тях са използваните вече на вота на 4 април, а още 1500 се очаква да бъдат осигурени след преговори с фирмата-производител "Смартматик" и след като бъде обявена друга обществена поръчка за доставката на допълнителните устройства.

В началото на месеца "Сиела Норма" съобщи, че няма да достави исканите от ЦИК допълнителни 1500 машини, защото предложената сума от 6,5 млн. лв. без ДДС е недостатъчна и за устройствата, и за логистиката и обслужването на софтуера за всички машини.

Фирмата искаше 14-15 млн. лв., заради което ЦИК реши да се преговаря само за договор за поддръжката на машините.