През последните 2 месеца започнаха да намаляват количествата и вече цели групи са изчезнали от складовете - основни антибиотици за деца и възрастни. В големите основни складове няма никакви наличности", предупреди фармацевта от София  Маргарита Грозданова пред БНР.

Според нея причината на недостига са проблеми с производството или логистиката на тези лекарства.

"Реекспорт с антибиотиците до този момент не съм усетила да има. Но е много тревожно, защото грипът вече е в пикова ситуация, а усложненията му се лекуват с антибиотици", подчерта фармацевтът.

В момента медикаментите за сваляне на температура при деца вече ги има в аптечната мрежа, но хората се презапасяват, а не трябва да е така, посочи Грозданова. 

Няколко дни, след като от Здравното министерство обявиха, че през декември са направени извънредни доставки на масово прилагани при децата медикаменти за дихателни инфекции - Вентолин и Пулмикорт, такива в складовете вече няма.

Фармацевтът отбеляза, че аптеките са получили по 1-2 опаковки Вентолин и 4-5 опаковки Пулмикорт, което са нищожни количества. В складовете сега пак няма наличности, подчерта тя.

"За 1-2 дни количествата се изчерпаха. Много е възможно да се прави реекспорт с тях", изказа мнението си Маргарита Грозданова.

Според Боряна Ботева от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, липсата на медикаменти се дължи основно на реекспорт.

"Няма как от години медикаменти да липсват и да се оправдаваме с Covid", каза тя и посочи, че получават сигнали и за липсващи медикаменти и за ревматоидни заболявания и диабет.

Възможно е да има по-голямо потребление или презапасяване с медикаментите за респираторните заболявания, но има медикаменти, при които проблемът е от години - той е ясен, но никой не иска да го реши, подчерта Ботева.

Грешна е ценовата политика като цяло при реимбурсирането на медикаменти от страна на НЗОК, смята тя:

"Този проблем не могат да го решат пациентските организации. Трябва да има политическа воля да се реши този въпрос. Ние алармираме за това от години".

"Ковид си отиде - не това е проблемът. Фирмите-производители уведомяват, когато има производствени проблеми. В България проблемът е много по-дълбок и той не е от вчера, той е от повече от 10 години", категорична е Боряна Ботева.