Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора, където излежаваше присъда за убийството на студента Андрей Монов.

"От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав", заяви Сотир Цацаров пред Нова тв.

Припомняме, че австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода, след като има решение на Апелативния съд. Той беше осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година.

Джок Полфрийман ще излезе на свобода 6 години по-рано. Многократно през годините австралиецът искаше да бъде освободен, заради добро поведение зад решетките. Досега получаваше откази. Мотивите, с които сега съдът решава да го пусне, ще станат ясни до дни. 

Полфрийаман е осъден за това, че в края на декември 2007 година на площад "Света Неделя" влиза в конфликт с група младежи. След това се стига до бой с нож. При сблъсъка загива 20-годишният Андрей Монов, а негов приятел е ранен.

Съдиите са категорични, че австралиецът е нанесъл фаталните рани умишлено. Той твърди, че е действал при самоотбрана.

"Това скандално решение ни завари силно неподготвени. Веднъж вече беше отхвърлено на първа инстанция желанието. Един млад живот беше отнет на 20 години. И искам да попитам тези хора, които са взели решението: "Толкова ли струва убийство и опит за убийство?". За мен това е гавра с българското семейство", обясни Димитър Кръстев, свидетел на престъплението.

Полфрийман излиза на свобода утре.

"Искам да чуя аргументите на съдиите, за да пуснат Полфрийман. Може пък да убедят и мен. Ние, жертвите, няма какво да коментираме. Нека тези, които са взели това решение, да обяснат мотивите си. Това заяви пред Dir.bg Христо Монов - бащата на убития Андрей Монов.