Главният прокурор Сотир Цацаров и избрания за негов наследник Иван Гешев коментираха решението на президента по казуса с избора на нов обвинител номер едно.

Вчера Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев на поста. Според Сотир Цацаров и Иван Гешев президентът Радев е изпълнил конституционните си задължения.

Сотир Цацаров и Иван Гешев отказаха да влязат в детайли по мотивите на президента да не подпише указа. И двамата казаха, единствено пред  БНТ, че държавният глава е изпълнил конституционните си задължения. Гешев каза, че не е притеснен от мотивите на президента.

Един от основните аргументи на държавния глава да не подпише указа е липсата на състезателност в процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има един единствен кандидат и това е Иван Гешев.

"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията, както казах и на зададени преди това въпроси, му дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист или гражданин, но не е редно да ги коментирам с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия Висш съдебен съвет и тези, които гласуваха за мен на изслушването и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава, надявам се, че Висшия съдебен съвет ще продължи по този начин със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура при следващото заседание, когато и да е то", заяви Иван Гешев.

Запитан: Притесняват ли ви мотивите на президента?, Гешев отговори: Нищо не ме притеснява, какво да ме притеснява?

Сотир Цацаров и Иван Гешев дойдоха в парламента за среща с представители на Венецианската комисия, която е закрита за медиите.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира във Варна също ситуацията с избора на нов главен прокурор след връщането за прегласуване от президента.

"По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова".

Чолаков каза още, че в понеделникът изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.