Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме.

Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на "24 часа" относно забраната медиите да публикуват на социалните си страници екзитполове в изборния ден. "Гледам на това като на законова разпоредба, която трябва да се спазва. Дали обаче следва или не - практиката е показала, че ако се отворят интернет страниците на различни издания, под една или друга форма - кулинарни рецепти, природни и исторически забележителности, т.е. под всякаква скрита форма съответните прогнози се публикуват", посочи Цацаров.

Точно в 9,20 часа той, съпругата му Меглена и дъщеря им Диана дойдоха в пловдивското училище "Д-р Петър Берон" да гласуват. Главният прокурор влезе в тъмната стаичка и след секунди излезе да пусне бюлетината.

"Изборният ден протича повече от нормално", каза той. И посочи, че до 18 часа снощи в дежурното звено на прокуратурата са образувани 147 преписки за нарушения, включително и купуване на гласове. Сигналите са били подадени от граждани, ДАНС и МВР. По 13 от тях са били образувани досъдебни производства, едно вече е прекратено и така са останали 12.

"Що се отнася до останалите 134 преписки, по 94 от тях са постановени откази по различни причини и с аргумента, че не представляват престъпления. По 40 все още се преценява дали има данни за образуване на досъдебни производства", каза обвинител номер едно. Категоричен е, че нарушенията ще бъдат коментирани след приключване на изборния ден. Но допълни, че не са драстични. Примери не можел да даде, защото всеки случай бил свързан с конкретна политическа сила.

"Но ако направим сравнение с предишните избори за ЕП, там картината е била 21 досъдебни производства и над 530 преписки. Тоест, изводът сега, че изборният ден протича повече от нормално", каза главният прокурор. По думите му навсякъде в страната е създадена необходимата организация. Във всяка прокуратура имало дежурни, които работят с МВР и ДАНС.

Схемите за купуване на гласове не били по-различни от досегашните. "Няма арестувани до този момент", каза Цацаров.

Той специално гласувал за по-различна Европа. "Дадох вота си за български представители в ЕП, които биха работили за по-различна ЕВропа. Какво разбирам? Европа на европейските столици и нейните граждани, а не на брюкселската бюрокрация. И второ, Европа, много по-ангажирана със собствената си сигурност и антитроризъм", обясни избора си Цацаров.

Според него темата с европейската прокуратура е била "безжалостно, безогледно и спекулативно използвана от някои политически лидери в хода на настоящата кампания". Те дори не си направили труда да прочетат регламента а европейската прокуратура, а я включили в агитационните си материали.

Припомняме,че преди време Цветан Цветанов направи обстоен коментар за възможността да се организира и направи световна кибератака в дена на Европейските избори. "30 са държавите, които могат да извършат кибератаки към ЕС. Разбира се Русия е държавата, която е осъществявала подобни атаки в изборни процеси. Аз съм убеден, че със започването и с функционирането на европейския център за кибератаки ще може да се противодейства и да се създаде този интегритет на всички държави членки на ЕС", каза Цветанов.

"Всяка година Европол също участва много активно в разследването на тези атаки. Една кибератака с вируси може да доведе до щети в световен мащаб от 20 до 120 млрд. евро, което означава, че ние живеем в един глобален свят, където всеки иска да получава своята услуга, но същевременно зависим все повече от информационните системи", каза още той.