Считам, че комисията има потенциал и, че по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда законът. Така действащият главен прокурор Сотир Цацаров отговори на журналисти в парламента защо е приел номинацията за председател на антикорупционния орган.

Цацаров е консенсусното предложение на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и днес се среща с депутатите от НФСБ.

В концепцията, която подготвя за работата на комисията имало прагматични текстове, свързани с това, тя " да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега".

Цацаров коментира, че не е негова работа да предлага промени в антикорупционния закон, защото е в правомощията на народните представители. Това обаче не означавало, че законът не се нуждае от промени. Напротив, посочи Сотир Цацаров, действащият закон има доста несъвършенства и в концепцията си и при изслушването си няма да скрия мнението си за промените, които трябва да бъдат направени.

"При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това комисията да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Може би ще ме попитате за предложения за изменения в Закона, ще кажа така - не е моя работа да предлагам изменения в закона", каза още Цацаров.

Действащият главен прокурор не подкрепя предложението на БСП председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента, а не да се избира от НС. Ако мотивът на някого е, че този, когото избира, не може да бъде разследван, може би трябва малко да се замисли за правната логика, аз политическа логика не желая да коментирам, посъветва той.

Сотир Цацаров не отговори дали, ако бъде избран за председател на комисията, предсрочно ще освободи поста на главен прокурор. Ако бъда избран, ще дойде момент, в който трябва да се реши според конституцията и законите как ще се действа, посочи той. На този етап било прекалено рано да се коментира.

Цацаров се среща днес с ПГ на НФСБ.

Кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ е консенсусна, заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Няма общо решение на ПГ на "Обединени патриоти" по отношение кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, пък обяви в кулоарите на НС лидерът на НФСБ, част от ОП, Валери Симеонов.

Онзи ден номинацията на действащия главен прокурор беше обявена на общ брифинг на ГЕРБ, представители на ОП /Емил Димитров/ и независимия Явор Нотев от "Атака".

Симеонов уточни, че ще вземат решение, след като изслушат Цацаров.