Земетресение с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер е регистрирано в 06.50 ч. в Румъния. Това сочат данните от Европейско‑средиземноморският сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е в окръг Вранча, на 51.3 км северозападно от град Бузъу. Малко по-късно Националният институт по геофизика в Румъния ревизира магнитуда на земетресението от 5,2 на 5,4, а дълбочината - от 140 км на 148,8 км, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според Националния институт по геофизика, геодезия и геология към БАН (НИГГГ-БАН) магнитутът на труса е 5,6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е на 53,1 километра на северозапад от град Бузъу и на 395 километра от София.

Земният трус се е усетил в България, Молдова, Румъния, Сърбия и Украйна. Няма данни за пострадали и разрушения. 

Земетресението е усетено на територията на Централна и Североизточна България - в Русе, Шумен, Велико Търново и Плевен. "В Русе земетресението е усетено от живеещи не само по високите етажи на сградите", разказаха за БТА русенци. 

За първи път обаче хората в Русе са получили предупреждение за труса на телефоните си 30 секунди, преди да го усетят.

"Получих за първи път на телефона си от "Гугъл Алърт", с много рязък звук, съобщение, което ми направи впечатление. Там с една карта на колко километра е земетресението, което ще се случи, и ме известиха какво трябва да си взема, да си спра газта, да си взема парите и да сляза по най-бързия начин долу", разказва Златомира Стефанова, цитирана от "Русе Медия". 

Някои хора са разбрали само така, че има земетресение.

От дежурните институции заявиха, че обстановката е спокойна. "Към настоящия момент при дежурния по обществения съвет за сигурност и на тел.112 няма подадени сигнали от граждани за причинени щети", каза Георги Игнатов, директор дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе.

Жителите на града са приятно изненадани от системата за известяване по телефоните, но имат и препоръки.

"Има значение колко все пак време преди самото земетресение, защото 30 секунди аз само трябваше да прочета всичко. Т.е. докато изчета това съобщение, то земетресението вече се е случило. Но може би в бъдеще, ако хората свикнат с предупрежденията от "Гугъл Алърт", вече няма да го четеш, а ще се подготвиш и ще вземеш някакви по-бързи мерки", казва още Златомира Стефанова.

Граждани от Силистра съобщават в социалните мрежи, че също са усетили труса. От Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението потвърдиха информацията, но нямат данни за нанесени щети в Крайдунавска Добруджа.

Сеизмичната зона Вранча е известна със своята активност и със земетресения на по-голяма дълбочина, информират сеизмолозите.

Директорът на Националния институт по геофизика в Румъния Константин Йонеску заяви за телевизия "Диджи 24", че днешното земетресение е най-силното в Румъния за последните две години и го определи като "нормално" за Вранча. По думите му не се очакват вторични трусове.

"Обикновено на няколко години става земетресение с магнитуд между 5 и 6 във въпросната зона", заяви Йонеску и допълни, че това е нормално.

Столицата Букурещ се намира на 122 км южно от епицентъра на земетресението. Най-близките градове до епицентъра са Брашов (73 км), Плоещ (72 км), Браила (117 км), Галац (120 км).

Националният институт по геофизика припомня, че миналата година най-силният трус в Румъния бе с магнитуд 4,7 по Рихтер и бе регистриран на 26 май.

За тази година досега най-силното земетресение в Румъния бе регистрирано на 16 януари с магнитуд 4,4.

На 31 януари 2020 г. във Вранча бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер, а последното силно земетресение - с магнитуд 5,8 по Рихтер, е станало през октомври 2018 г., според данните на Националния институт по геофизика.