Инспекцията по труда в Кюстендил проверява дупнишката фирма "Феникс Дупница", след като 37-те й работници са в престой по вина на работодателя. Това съобщи БТА, позовавайки се на директора на инспекцията в Кюстендил Валентин Златински.

Предстои да бъде уточнено дали престоят на работниците е регламентиран, дали те са получили заповед за него и дали ще получат възнаграждения, посочи Златински. Не е ясно и това дали дупнишкото предприятие ще възстанови дейността си.

Златински каза още, че до този момент работещите във фирмата не са имали проблеми, свързани със забавяне или неизплащане на трудови възнаграждения.

В понеделник Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение "парична гаранция", в размер на 10 000 лв. по отношение на собственика на "Феникс Дупница" Кольо Илиев. 67-годишният собственик на фирмата за вторични суровини се предаде в полицията на 7 февруари след три денонощия полицейско издирване. Търсенето му беше свързано с връчването на издаден от РИСОВ-Перник акт за принудителна административна мярка - незабавно прекратяване на дейността на фирмата.

Районната прокуратура в Дупница пък води досъдебно производство срещу Илиев заради натрупаните в близост до моста на магистрала "Струма" отпадъци.

В късния следобед стана ясно, че Районната прокуратура в Дупница протестира мярката за неотклонение "парична гаранция" на собственика и управител на търговското дружество "Феникс Дупница" - Кольо Илиев, обвинен за нерегламентирано съхранение на отпадъци.

Досъдебното производство срещу Илиев беше образувано за извършено престъпление, касаещо управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго, или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда.

В съдебно заседание на 10 февруари т.г. Районният съд в Дупница остави без уважение искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия. Вместо това му беше определена парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Освен протеста, Районната прокуратура в Дупница е внесла в съда и допълнителни четири тома, съдържащи доказателства в подкрепа на направеното искане. То ще бъде разгледано от Окръжния съд в Кюстендил на 17 февруари.