Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат" да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Мечетата, които са на възраст около три месеца, бяха открити на 21 април край село Барутин, община Доспат. Те бяха настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица" след спасителна акция, извършена от РИОСВ - Смолян и фондация "Четири лапи". Организирано беше издирване на майката, поставени бяха фотокапани, екипи на РИСОВ-Смолян обхождаха регулярно района, но майката на мечетата така и не бе открита.

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, са осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и с гръцкия центъра "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Днес е потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи", които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

Акцията по спасяването и реадаптацията на мечетата е първата по рода си у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи" и център "Арктурус". Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.