Три мечета на възраст не повече от четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ - Смолян и фондация "Четири лапи" след получен сигнал в събота около обяд, съобщиха от регионалната екоинспекция.

Мечатата са открити в района на доспатското село Барутин - на асфалтов път в близост до река и без майка. С цел безопастност, както за мечетата, така и за жителите на селото, животните са прибрани от служителите на Спешната група към екоинспекцията.

Извършен е няколкочасов оглед на района и са търсени следи от майката. След като тя не е намерена, със съдействието на екоминистерството са предприети мерки по координиране на съвместни дейности с фондация "Четири лапи".

Поради факта, че мечетата са кърмачета и дълъг престой без мляко би довел до смъртта им, те веднага са транспортирани и приети в Парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо. Там за тях ще бъдат полагани грижи от опитни специалисти.

Оттам екоинспекцията допълват, че междувременно в района на село Барутин ще се поставят фотокапани и ще се следи дали ще се появи майката на мечетата. Ако тя не бъде открита в рамките на следващата седмица, те ще бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказването на помощ на осиротели мечета и връщането им в естествената им среда.