Тримата чуждестранни граждани, транспортирани от Армения, са настанени в "Пирогов" и имат шанс за живот, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков в предаването "Денят започва" по БНТ.

Министърът обясни, че те са в тежко състояние с дълбоки изгаряния, но не са интубирани. Тримата са били ранени при експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах.

Клиниката по изгаряния в "Пирогов" е водеща, не само в България, там колегите са правили чудеса, подчерта министърът на здравеопазването.

Екипаж от състава на 16-а авиобаза Враждебна изпълни вчера задача със самолет "Спартан" по медицинска евакуация от Армения на трима чуждестранни граждани. В 0.35 ч. на 7 октомври пострадалите бяха транспортирани до Летище София, за да бъдат настанени за лечение.

При експлозия в склад за горива на 25 септември в Нагорни Карабах загинаха 125 души.

Двама от пациентите са с 50% изгаряния, третият - с 80%, обясни тя. Двама ще бъдат оперирани в понеделник, след извършване на необходимата подготовка, във вторник - третият пациент. И тримата са транспортирани в стабилно състояние, каза по-късно проф. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов", на брифинг пред журналисти, цитирана от БТА.

Имаме възможност да приемем още трима пациенти от пострадалите в Нагорни Карабах, за което уведомих Министерството на здравеопазването, отбеляза проф. Аргирова.