ългария оказва помощ на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.

Инцидентът се случи на 25 септември, а сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки е постъпил ден по-късно.

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет "Спартан". Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза "Враждебна". Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври 2023 г., в 13.12 ч. за Ереван, Армения. На борда бе 6-членен медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА), с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

Късно тази вечер в 00,35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище "София" с реанимобили на ВМА и ЦСМП - София до УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", съобщи БТА.

Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ.