Националният център по заразни и паразитни болести е изследвал проби от тримата българи, които бяха поставени под наблюдение, след като се завърнаха от Китай и Тайланд, и те категорично не са заразени с новия коронавирус. Това съобщи пред "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев - директор на националния център, част от който е Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.

По-рано беше установено, че още един българин - мъж, върнал се от Китай, също не е заразен със смъртоносния вирус.

"Към момента има надеждни данни, че инкубационният период на новата пневмония е до 14 дни, най-често симптомите се проявяват на 5-6-ия ден", обясни той.

Той подчерта, че ще се изследват само изпратени с подпис на лекар проби на хора със симптоми на дихателно заболяване.

За няколко часа у нас може да бъде диагностициран, идващият от Китай, коронавирус, коментира по-рано проф. Кантарджиев пред "Фокус". Той уточни, че това вече е възможно, благодарение на получените в центъра реактиви за доказване на вируса. 

"Методите са надеждни, само ако пациентът има развитата клинична картина на заболяването: пневмония и дихателна недостатъчност. Материалите трябва да се изпратят в кратка епидемична анамнеза и да не се разглеждат материали, който по повод на грип или друго местно заболяване са в това тежко заболяване. Материалите трябва да се изпращат пакетирани по начина описан на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести с подписа на лекуващия лекар и епидемиолог. Лекуващият лекар трябва да е инфекционист или реаниматор от болница. Тогава резултатът е надежден", уточни той.

Кантарджиев допълни, че 80% от болните имат двустранна бронхопневмония, а 15% правят респираторен дистрес и трябва да бъдат на командно дишане с допълнително подаване на кислород. Световната здравна организация е ангажирала държавите да проведат собствени мерки и правила за повишаване на контрола на разпространението на заболяването, което взе епидемични размери в Китай и за един месец надмина мутиралия вирус от 2002 г.

Междувременно се очаква евакуацията на трима български студенти от китайския град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Група германски граждани, между които и българка с двойно гражданство, вече са на летището в Ухан, където предстои да бъдат евакуирани със самолет за Германия, предаде БНТ.

При пристигането си във Франкфурт групата ще бъде поставена в изолация и под наблюдение за две седмици заедно с други граждани от Китай.

Останалите двама българи, намиращи се в Ухан, ще бъдат евакуирани с френски самолет утре. У нас те ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия в стаи със специален достъп, докато отмине карантинният период.

Междувременно Италия, Великобритания, Швеция и Русия обявиха, че вече има регистрирани случаи и у тях. 

Китай след решението на СЗО за глобална заплаха: Без паника!

Китайският посланик в централата на ООН в Женева Сюй Чън отправи предупреждение днес срещу всяването на паника и прекомерните мерки, взети от някои държави срещу разпространението на новия коронавирус, заради който Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение, предаде Франс прес.

"Не е необходимо да всяваме безсмислена паника, нито да вземаме прекомерни мерки" каза на пресконференция в Женева Сюй, като подчерта, че "СЗО има пълно доверие на Китай".

СЗО съобщи, че ограниченията за придвижването на хора и стоки по време на въведеното международно извънредно положение може да се окажат неефективни, да нарушат доставката на помощ и да навредят на засегнатите страни.

СЗО освен това предупреди, че затварянето на границите с Китай, където е огнището на новия коронавирус, ще е контрапродуктивно, защото би накарало хората да пътуват нелегално, което допълнително ще разпространи епидемията, предаде Франс прес.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин пък разкритикува днес препоръките на САЩ към своите граждани да не пътуват в Китай или да не напускат страната, ако се намират вече там, предаде Франс прес.

"Думите и действията на някои американски отговорни представители не се основават на фактите, нито са уместни", каза говорителката. Тя припомни, че самата СЗО е препоръчала да не се ограничават пътуванията, докато САЩ правят точно обратното. "Това със сигурност не е жест на добра воля",