Трима служебни министри се срещнаха днес с посланика на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа.

Министърът на отбраната Георги Панайотов обсъди с Мустафа състоянието, развитието и перспективите на двустранното сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната.

"Ще работя активно за по-нататъшното укрепване на доверието и задълбочаването на стратегическите отношения между България и САЩ", подчерта министър Панайотов.

Той изрази удовлетворението си, че първата му среща след встъпването в длъжност е именно с посланика на САЩ и акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство между двете страни.

Министърът на външните работи Светлан Стоев и министърът на икономиката Кирил Петков също обсъдиха днес с посланика на САЩ Херо Мустафа актуални теми от споделения дневен ред на Стратегическия диалог България‑САЩ, както и българското председателство на Инициативата "Три морета".

Министър Стоев подчерта приемствеността във външната политика на служебното правителство, както и желанието на българската страна за по‑нататъшното задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ както в двустранен план, така и в контекста на трансатлантическите отношения.

Той постави акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания Visa Waiver Program, започването на преговори за двустранна Спогодба за социална сигурност, подкрепа за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В светлината на българското домакинство на Инициативата "Три морета" през 2021 г. и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката Кирил Петков изрази желанието на българската страна за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ.

С учредяването на Стратегическия диалог България‑САЩ, чиято първа сесия бе на 8 януари 2020 г., двустранното сътрудничество бе издигнато на качествено ново равнище, както в двустранен план, така и по линия на многостранното сътрудничество.

Припомняме, че служебният министър-председател Стефан Янев се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа в края на миналата седмица. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с текущата политическа ситуация.

Служебният премиер Янев е акцентирал върху приоритетите на служебния кабинет и възможностите за тяхното ефективно реализиране. По време на разговора служебният министър-председател и посланикът са изразили общо мнение, че борбата с корупцията в България е от основно значение.