Валидаторите в градския транспорт на София ще заработят до края на месеца. Все още не е ясно дали таксуването ще стане на база време, или ще е на база на изминато разстояние. Това обяви директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев пред журналисти.

Той демонстрира една от нейните функционалности - закупуване на билет с банкова карта или смарт устройство. Валидаторът издава билет за еднократно пътуване и при достигане на сумата от 4 лв. (т.е. на третото пътуване за деня - б.р.) се таксува дневна карта и повече пари не се изтеглят, предава bTV.

Контрольорите ще проверяват дали е осъществено заплащане като на специални устройства се чекира картата, с която е извършено заплащането на услугата. Отлаганата от повече от десетилетие тикет система трябваше да промени цялостния модел на таксуване, който в момента е базиран на броя пътувания като наследство от хартиените билетчета.

Дилчев посочи, че Столичният общински съвет тепърва ще трябва да реши дали таксуването ще стане на база време, или ще е на база изминато разстояние.

Новата година за столичани започна с възобновено глобяване на пътниците без билет, след като месеци наред контрольорите продаваха превозни документи. Това стана на фона на много затворени обекти за продажба на билети и при положение, че такива все още не се продават и от шофьорите.

Дилчев подчерта, че водачите няма да предлагат билети докато епидемията на отслабне.

"За тези, които пътуват редовно, предлагаме абонаментни карти със срокове 1, 3, 6 месеца и годишна. За над 90% от столичани това е предпочитаният начин за пътуване", заяви Дилчев.

Той напомни и че през мобилното приложение mpass може да се купи дневна карта за 4 лв.

"Ако пътувате инцидентно, разходете се 1 път до бюро на ЦГМ, до пункт на "Български пощи", до пункт на тотализатора, до нашите 209 дистрибутора и си купете 5-6 билета, с които да пътувате инцидентно. Ако пътувате редовно, решението е едно - абонаментна карта", категоричен е шефът на ЦГМ.