Три големи пожара бушуват в Пловдивска област заради запалени сухи треви и стърнища, а заради ангажираността на пожарните служби се налага попълването на дежурните смени с екипи от близките общини.

Това съобщи директорът на пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Мангараков, цитиран от БНР.

Значителна площ от горски масив е обхванал огънят, възникнал по обед между селата Брягово и Драгойново. Там са четири пожарни коли, а в потушаването се включват доброволци и горски.

В Калояново е пламнал обор със животни и там са екипите от противопожарните служби в Стамболийски и Хисаря.

Пожар при асеновградското село Нови извор застрашава реколта от 500 декара слънчоглед, там са изпратени екипи от Садово и Асеновград.

Сухи треви и храсти пламнаха преди обед и в подножоието на Бунарджика в Пловдив, като от огъня там е унищожена беседка.

Заради запалени сухи треви и стърнища е пламнал и терен при гробището в село Червен. Вчерашният пожар край Кричим, който вече е потушен, също е тръгнал от местния гробищен парк.

Мангараков отправи апел към гражданите да не палят стърнища и затревени площи, тъй като едновременното потушаване на такива пожари затруднява изключително много работата на районните пожарни служби. Налага се да бъдат мобилизирани и допълнителни екипи за сигурността на общините.

По думите на Мангараков в момента на територията на Пловдивска област само за ден има по 30-40 пожара на сухи треви и отпадъци.