Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция "Митници" вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. Това показва социологическото проучване на "Тренд", предава БТА.

Проучването е по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си на подкрепа, регистрирани през последните месеци - 24.9% от гласуващите. ПП-ДБ биха подкрепили 15.5 на сто, ДПС - 14.4% и Възраждане - 14.2 на сто. Тези три формации са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключово за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП с 9.1% от гласуващите, а на шесто място е "Има такъв народ" с 4.8 на сто.

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого".

Служебният кабинет се радва на 20% одобрение на българите, сочи още проучването.

Общо 39 на сто обявяват своето неодобрение. Сравнително високи са стойностите на опцията "Не знам/Не мога да преценя" поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на изследването, допълват от "Тренд".

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки дискусиите в публичното пространство в последните месеци, 39 на сто от запитаните заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните пък имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

На предстоящите предсрочни парламентарни избори са заяви, че ще гласуват 49%, което се равнява на около 2.6 до 2.8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при "Продължаваме промяната-Демократична България" до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8.7% от гласуващите).