11-годишното дете, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет "Спартан" за спешна трансплантация, е кацнало успешно в Любляна, съобщи на брифинг проф. Добрин Константинов от детската клиника по онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ. 

Детето вече е настанено в болница в словенската столица. То се лекува от две години от лимфобластна левкемия. Лечението на детето в Словения се очаква да продължи месец, а изходът от процедурата е с висок процент на благоприятност, добави проф. Константинов. Той обаче отбелязва, че в медицинската практика винаги има риск и няма 100-процентова гаранция. 

"Наложи се по спешност и по абсолютни медицински индикации да търсим съдействие, защото процедурата, която предстои на 11-годишното дете, ние не можем да я направим. Процедурата е планирана и сроковете са много строги. Състоянието му поради заболяването създаде критични стойности на неговите кръвни показатели. Това повиши риска и се наложи транспортиране. Затова и се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха изключително бързо, на първо място министърът на здравеопазването светкавично задвижи нещата, после и Министерството на отбраната", обясни проф. Константинов.

Това е единственият случай у нас, при който сме успели да стигнем до този етап на лечение, посочи още професорът. По думите му няма проблем с липса на специалисти за процедурата, която ще бъде извършена в Любляна, но изискванията са прекалено високи и малко центрове в Европа я правят. Финансирането на лечението идва по линия на НЗОК. Първоначално този метод е струвал над 1 млн. евро, докато сега е доста по-ниска и достъпна цената. Отново обаче изисква висока специализация и средства.

Военният "Спартан" излетя тази сутрин, като детето е придружавано от реанимационен екип на Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра - бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на Военномедицинска академия и родител.