Транспортираха със "Спартан" от Бургас до "Пирогов" 6-годишно дете в тежко състояние

Малкият пациент е прекарал грип и скарлатина, настанен е в реанимацията на спешната болница

Обратно в новината

Коментари - Транспортираха със "Спартан" от Бургас до "Пирогов" 6-годишно дете в тежко състояние | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Останах без думи от тези коментари. В Бургас нямало ли лекари и др. Щом се налага... На родителите огън им гори на главата. Дано се оправи милото! Господ да го пази и Света Богородичка!

Интересно защо преди време. Една линейка обикаля София с часове. И отказваха да приемат дете в пет болници. Сега явно са закъсали за пациенти. Та си ги докарват с правителствен самолет. Чак от другия край. На татковината.

Желая бързо оздравяване не детето, дано е родено с късмет и да бъде щастливо. Чудя се ,как нямате уважение към човешкия живот,който не се равнява на разходите на един спартан. Със сигурност ако се случи на вас ,друга песен ще запеете.Помогнете на човек, когато има нужда и уважавайте чуждия живот ,за да уважават вашия. Бъдете здрави и дано не ви се случва. Не зная кое е семейството, но виждам ,че при нас хората освен злоба и омраза ,друго няма и то затова, че се прави опит да се спаси човешки живот.

Бургас е голям град, това значи ли че там докторите не могат да се справят с грип и сакралната? Иначе дано се оправи детето и дано за всички деца в н ужас има Спартан.

Няма ли по-леки машини за тази цел? Трябва ли с тежък товарен самолет?

Явно няма.

На някой най-накрая ще му просветне, че е по-изгодно да има мед хеликоптери отколкото да се занимава МО, самолети, огромни разходи и разправии. Но все по трудния начин трябва да стане ....

Пък няма да има как да се извлича политически дивидент иначе. Понеже едни хора ще си вършат работата просто. Че и по-малко хора ще мрат. Никой няма да ги забелязва. И даже ще ги плюят по традиция. Летяща, ма линейка, пък вътре алчни некадърни доктори. Такива са традициите у нас.

Не е съвсем вярно, че е по-изгодно да има хеликоптери вместо самолети. Трябва да има и двете. Хеликоптерите са за къси разстояния. Обаче за транспорт от Бургас до София... хеликоптерите не могат да бият самолетите нито по скорост, нито по разстояние, нито по условия на борда.

София е късо разстояние. Освен това хеликоптер може да кацне по-близо и до едната и до другата болница. А ако е оборудван с апаратура ще се спести време и за инсталиране на оборудването.

3евзек

Разликата в скоростите е около два пъти и половина. Хеликоптер стига за час и половина, ако медицински хеликоптер има такъв радиус на полета въобще, със самолет като Спартан е малко повече от половин. В него оборудването може да го насипеш вътре барабар с леглото на болния, както си вървят заедно. Какво инсталиране, какви 5 лева?

То на летище Бургас освен Спартани с " банани " за Украйна, други самолети няма ..:-((

Браво.

болница докато втасат и после оле майко .... давайте Спартана! Могли са да се погрижат преди седмица за детето!

Детето е лежало в болница около 24ч.

СтриктноФактологично : Още през 2010/11 година - Тук обсъдихме и Решихме ЗА (т.нар.) Аеро Линейки. ….тогава - Защо Още Няма Резултат ?! ——— Отн. Систематичното напоследък Демо потребяване на тези Тежки самолети - е Излишно да се чудим.

Има ли лекар да обясни кои състояния са рисковани при полет на голяма височина?

Налягането и ускоренията.

…са Факторите които са Опасни.

състояния. Става дума за очевидно много, много болни хора, които не биха понесли промяната в налягането. Иначе налягането в съвременен самолет на голяма височина се поддържа като това на 2000м. Ако нямаш проблеми на Черни връх или Рилските езера, няма страшно. Могат принципно да го поддържат и като на морското равнище, но е много голямо натоварване за конструкцията на самолета.

Обаче и въпроси, както всички по-рано са отбелязали. По диагнозата ... значи имаме реално "...авиомедицинска евакуация на дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) от Бургас до София." Какво значи евакуация на дете с грип и скарлатина от четвъртият по големина град в България с десетки лекари специалисти, които НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ с лечението?! Значи ли, че за да не могат да се справят в Бургас ИМА НЕЩО ПО-СПЕЦИФИЧНО във ВИРУСИТЕ?! Какво има в "химическите пътеки" които оставят стотиците самолети над България? Каква дейност развива биолабораторията на сащците във ВМА, секретна ли е? КАКВО СТАВА със ЗДРАВЕТО на БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА и РОДИЛКИ? Говорим за българските деца с българския ген, не за етносите.

От химичните пътеки ще е. Нали? Това че не се движат нормално и на вън, не се хранят нормално и са претоварени с информация и стрес няма нищо общо. Да не говорим, че колкото е по-добра медицината, толкова повече хора които не биха оцелели да се размножават го правят. Живота е лесен и безопасен, но вреден, а естествения отбор е неработещ напоследък.

Абе разсипия си е това служебно правителство. Едно време бойко вдигаше Фалкона само за футболисти и певици. Пълнеше го догоре с ядки и уиски... Ех какви времена бяха... ха-ха... А тоя Донев днес само за болни деца... и то само военни самолети... Разсипия отвсякъде ти казвам...

Ами ,честно казано ....военните ни ,не са военни !!!!!!!! Поне да допринасят с нещо ,за гражданите на България ........... Така че ,каквото правят ...не е героизъм,а част от ТТХ на професията..........

Киро канадеца нали щеше да купува медицински хеликоптери ? Къде са , а ? Айде пак идете да го изберете.

Извод: Хората от провинцията, граждани, не плащайте никакви здравни премии, а си направете лична застраховка. Доста частни болници вече предлагат такава услуга. Поне ще знаете за какво плащате! И помнете - винаги можете да дойдете бързо до София или Варна или Плевен... и да легнете пред вратата на спешното отделение. Иначе плащате за заплатите на такива бюрократи като меджедиев и останалите по веригата! Преди всичко си останете здрави! Да не дава Господ да опирате до доктори и болници... пу-пу-пу...

Как да не плащаш като ти ги одържат от заплатата

Абе това Пиргов ного модерно даже и летище у него имало, а я незнаех, ама да не дава Господ да го видим, а само политици и мошеници да го ползват. Да ви йебе куче макята.

Бургас - Пирогов със самолет: близо 2 часа (освен 40-те минути полет има транспорт болница-летище 20 мин, подготовка за излитане поне 15 мин, летище-Пирогов 20 мин). Цена неизвестна. Бургас - Пирогов с линейка по магистралата с включен специален режим - близо 3 часа. Разход 300-500 лв. Времева разлика 1 час. Финансова разлика - петцифрена. кой покрива втората?

Ние работещите и не ни пука за дребните сметки на дребните душици като теб.

Да не забравяме и че спартана има още 40 мин поне докато стигне от София до Бургас. През това време линейката вече е стигнала Сливен.

Ми да. Е го де е той Сливен!!!! Ти чуваш ли се бе? София - Бургас са 380 км от табела до табела. Отделно е вътре в града. Тая линейка ква ще е та ще го вземе за 3 часа? С ракетен двигател 500 коня? Лека кола не може да поддържа над 80-90 средна скорост по нашата "магистрала" ти подкара линейката с 130 средно.

Шило

Добре де, и слепият видя, и глухия чу, че са необходими такива средства за транспортиране на болни по спешност. Толкова ли няма пари да се направи една обществена поръчка за закупуване на два - три хеликоптера? Да бъдат базирани във Варна или Бургас, Пловдив, Плевен. Убеден съм, че и екипажи ще се намерят. Има обучени пилоти в армията, все три-четири екипажа ще могат да бъдат сформирани.

Може бе ама никой няма кяр да са държавни.А частниците ще се избият кой да вземе оарчето торта

Беше направена. После един от участниците я обжалва. После дойде канадския блудник и направиха нова, съвсем за "наши хора"... тя не тръгна поради определено лобисткия си характер. Преработиха я. Сега тече нова процедура. Българска му работа.

Шило

Благодаря, чух че има някаква прекратена процедура, не знаех, че е стартирала отново. А това, което казвате наистина е отвратително. "Наши" и "ваши", като заложник е живота и здравето. Не знам, дали е престъпление, ама си е за линчуване.

Червеното знаме роди ни... Ние сме на всеки километър... Келепир няма в тази работа. Половин хеликоптер не може да литне и няма от къде да се икономиса, че да има комисионни. Наследниците на старата руска империя, под влияние и зависимост от новата, правят по неин пример "пътища" и строят и ремонтират едни работи.

Оправят ли транспорта и покрият ли спешността с него до високоспециализирани звена изведнъж ще се окаже, че в Бургас примерно няма нужда от 10 многопрофилни болници. Вижда се че общинската дето на времето сама е обслужвала цялата област, сега като е наистина на зор и зле работата пак все тя е насреща. Независимо дали е за много болно дете, епидемия, авария или не дай Боже бедствие. А собствениците на излишните болници не са кои да е. И не са приятели и "спонсори " на някакви никакви. Е как да купят хеликоптери и да оптимизират здравеопазването?

Хеликоптери има и сега - бол! Откъде идва тоя Спартан?! От армията! От там могат да оборудват, а може би дори го имат, един хеликоптер за мед. нужди - ще служи и на армията и на полицията и на гражданите при екстрени случаи като този - много по-евтино, не по-бавно, а вероятно по-бързо, защото е почти от точка до точка, по-безопасно за пациента, защото може да лети доста по-ниско и пр. и пр. - куп предемства!

Хеликоптер или друго превозно средство особено когато не можеш да го паркираш и оставиш пред болницата си иска време да го разтовариш от едно оборудване за някаква цел и да го натовариш с оборудване, консумативи и персонал за медицински нужди. Един се беше засилил да смята времето от Бургас до София със самолет и с линейка. Това време не е малко също. Друг въпрос е как са ни оборудвани линейките и какви хора се возят в тях.

Какво захлючение си направих. Демек Пиригов е деинственната по-читава болница в България.

Шило

Факт е, че в София са концентрирани "качествените" болници. Другите, които могат и реагират адекватно на много случаи са университетските болници в Плевен и Варна. Но, не и за всичко

Преди 14 години баща ми с черепно-мозъчна травма трябваше да чака над 2 часа в плевенската спешна помощ, защото единствената операционна за такива операции е заета в момента с друг пациент. Нямахме достъп до спартани или подобни... загубихме го след цялото забавяне...

От такива новини излиза, че здравеопазването ни е на такова дередже, че ако си от провинцията нямаш големи шансове за живот... Но иначе си плащам здравните осигуровки изрядно, за да могат някои с бели престилки за точат касата с фалшиви диагнози...

Имам вече подозрението, че от всяко вдигане на тоя Спартан някой прибира по 10 боно в джоба, ей така, между другото. Журналистите - що не разследвате? Нали сте журналисти, а не списвачи? Уведомете ни също така чие е детето. Вуйчо му владика ли е?

Поради абсолютно погрешна регионална политика, всичко е съсредоточено в София, болници и лекари също.Българите извън София да мрат...

Помните ли кой първи прати правителствения самолет за българин с проблем? Помните ли правителството на Орешарски какво правеше с Борисов и правителствения отряд. Сега Спартана тук, Спартана там. Щом е за живота ОК. Но тогава не беше честно уродите да му викат. А сега боли, ли? Нормално било да се освиркват цветята в театъра. Някой ще каже ...няма връзка. Има, едно и също е. Буклуци!

Доколкото знам са освиркали тази от която са цветята, а не цветята. Не че е възпитано да се прави така. И също със сигурност не е възпитано да се наричат хората боклуци. Понасмърдява някак си...

По евтино щеше да е с хеликоптер, ама няма кой да вземе политическото решение да се закупят. Другото, което е редно - в град като Бургас да има и нужното ниво на компетентни медици и нужната техника, за да се справят. Иначе бомбастична новина - някой мисли за нас и ни спасява.

пари за хеликоптер няма,но милярди за чертежи на американските терористи имааааа....

Безплатен ли беше? А белене кой се погрижи хем да го няма хем да го платим. А Лукойл колко приходи ни донесе? За толкова години... Подозирам че скоро ще се окаже, че и газ дето не са ни доставили ще има да плащаме в същата посока. И някой от -филещите тайно и срамежливо в тази посока ще се погрижи така да излезе. Самолети със сигурност ще получим. А от другата посока, в която вървят парите ни само претенции, обиди, нападки и заплахи.

Тоя огромен самолет се ползва вместо линейка за един пациент?! По-бързо и много по-евтино е да се използва един съотв. оборудван хеликоптер!

Истинският журналист би намерил родителите и дядовците на това дете, което със сигурност има нужда от помощ. Би се поровил какви са, какви са им връзките с разни несменяеми другари в здравеопазването в Бургас от бърза помощ и РСЗ (няма да им пиша имената( от 20-30 години са едни и същи). После бих потърсил, какви са им връзките - служебни или роднински с кмета, общинските съветници, г-жа Радева и т.н., не мисля, че за някакво ромче са вдигнали "Спартана", обикновено и децата умират при 40 градуса температура, това е в реда на нещата, едни по-рано, други по-късно. После, бих изчислил колко струва този полет - с всичко от заплати до гориво и амортизация и сигурно би "излязла" сметка около 50 000 евро за това дете. После бих прегледал доходите на родителите - за колко години при сегашните им плащания към бюджета ще възстановят сумата и ще се окаже, че след 100 години трудов стаж и 10% ДОД. Така трябва да работи истинският журналист, да изяснява на хората от какъв зор се прави нещо или не се прави в тази смотана селяндур-просташка държава. А иначе, всичко е много красиво - някой спасил дете, но с парите на хората, които никога няма да получат адекватна помощ в живота си- Факт.

Да, това е материал за прокуратурата да се самосезира, ако има нормална прокуратура, по няколко престъпления, описани в НК.

Искате да кажете, че цял Бургас няма лекари, които да се справят с дете, болно от грип? Това говори достатъчно за нивото на бг здравеопазване. Дъно! Бог да ни е на помощ!

Е, ама сте смешници! Как е излетял в 9.30, а кацнал в 13.30?! За 4 часа и с кола ще се стигне да София!!

Шило

Върнал се е в 13,30.

Браво за операцията. И дано детенцето оздравее скоро.

Не съм против спасението на детенцето, но ми прави впечатление, че всичко се концентрира в тая пуста София! Ако не беше така, щеше поне в големите областни градове да бъде по-благонадеждно за спасяване на човешки животи! А що се отнася за медицинските хеликоптери, трябваше още преди десетилетие да ги имаме по три на север и три наюг, за да се спазва правилото за "златния час"!

Защо пак плюете , бе ! Да закара кириЛена на вечеря в Солун беше ок ? Как не ви в е срам !

Едва ли са я карали с военотранспортен самолет.

Журналисти питат и задават въпроси кога ще имаме хеликоптери. като в първите три посочени години Борисов обещава че хеликоптери скоро ще има, а накрая Киренцето златно мамино продължаващо педерастията обещата същите неща като Борисоффф. Все джендъри недоносени предатели, ползватели на ЕС ценностите.

Ама не ме обиждай, моля те. Не е лесно по цал ден наклонен на парапета да стоя !

Ето затова ни трябват медицински хеликоптери. Този самолет е прекалено голям, за да превозва по един пациент. Всеки един живот е ценен, но този самолет има ресурс и ако продължава така до другата година ще е за ремонт. Тогава какво ще правим? Защо не ползват някой Кугър? Къде са стотиците хеликоптери и самолети от гражданската авиация и армията, които демократите завариха през 1989 г. и защо не успяха да ги заменят по време на управлението си в този уж толкова перспективен и напреднал капиталистически строй? Лаладжии и смешници. Като почнеш от брадатия педал Фильо минеш през Костов Мавъра и стигнеш до Царя, Боци и Кирцата. До един нещастници и разсипници.

Дори Кугъра е прекалено голям.За един човек има ец135 но тскива нямаме защото има корупция Аленя Аеронаутика има лоби тука и други не се купуват освен това искат те да са частни а не държавни към болниците всеки гледа да крадне тъпо и озверяло племе а и освен това знаеш ли колко пари струва хеликоптера за тия пари ще се купят 5-6 ес класи да возят селските кметове и да им създават имидж

"Стотици хеликоптери" никога не е имало в България.

ОК. Със "Спартан"-а нещата се нормализираха в медиите. Сега остава Радев да си намери една джипка и да тръгне из народа да се вози, да раздава и да назидава, като всяка височайша маневра бъде отразявана своевременно навсякъде. И ще имаме пак бойкокрация, но без Бойко!

Пак да питаме - мидицински хеликоптери кога? Този спартан му трябва писта за да излети и кацне, а е и по-скъпо, и ще трябва комбинация с наземен транспорт. Да орежат драстично заплатите на депутатите и на онези от ВСС и ще съберат пари за хеликоптери полека-лека.

В четвъртият по големина град Бургас да нямата адекватна медицинска помощ и да се налага да транспортират пациент до София е абсолютно безсмислено и показва че тая дръжава отдавна си е заминала.

…никога не е имало адекватни медицински грижи. Никога. От една бургазлийка

Няма ли по-малки машини за 1 дете, примерно 1 придружител и пилот(и)? Не става ли с кола?

за единични случаи дето можеше с хеликоптери или малки медицински самолетчета да се свърши

Цялата държава плаща мутренски рсазходки

нищо не разбирам, ама тоя не е ли малко големичък за да пренася по 1 човек ?

Правилно, нищо не разбираш.

Подобни мисии не са с 1 човек. Самолета пренася цял медицински екип с реанимационна апаратура. Можеш да се поинтересуваш за тях. Когато МО получи такова искане , преоборудават самолета в летяща линейка. На България са нужни още 2-3 побни самолета които да са постоянно оборудвани като линейки и да са разположени в София,Варна и Бургас и да отлитат веднага когато са нужни.

Не самолети за малката територия на България - ХЕЛИКОПТЕРИ!