Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова, цитирана от БТА.

Всяка година 200 от чакащите в България умират, а нови 300 имат нужда от трансплантиране на орган. В момента 10 от чакащите са деца.

Проучване за нагласите към донорство, поръчано от Агенцията по трансплантация, пък показва, че две трети от българите нямат достатъчно информация за донорството и трансплантациите и не могат да направят разлика между мозъчна смърт и кома, съобщи БНР.

Резултатите от проучването показват още, че 59 процента от хората не биха декларирали приживе съгласие да дарят органите си. Шест на сто
са декларирали в регистър отказа си да дарят органи, а 13 процента никога не биха дали органи за трансплантиране.

През 2011 год. в страната ни са били извършени 25 трансплантации, през 2012 г. - 19, а през 2013 г. - 39. От началото на тази година пък е имало три донорски ситуации, като една от тях не се е реализирала поради медицински показания. За трансплантация на бъбрек чакат 987 болни, на черен дроб - 47, на сърце - 26, на бял дроб - 6, на тънко черво - 1.

България вече е асоцииран член на "Евротрансплант" - организация, ангажирана с разпределянето на органи от донори в Австрия, Белгия, Хърватска, Германия, Унгария, Люксембург, Холандия и Словения.

Предстоят обаче разговори, за да може страната ни да стане пълноправен член на организацията и да получава органи за трансплантация чрез нея. Сега България може да изпраща информация до "Евротрансплант" само за пациенти, които спешно се нуждаят от трансплантация.