200 души умират на година, докато чакат донор

Мозъчната смърт е смърт на индивида. Но последващите проверки са дълги и понякога водят до загуба на донора. А у нас 1067 души чакат за трансплантация.

Обратно в новината

Коментари - 200 души умират на година, докато чакат донор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За Бога, не намесвайте парите!!! Толкова мръсотия в тази държава, в тези мозъци!!! Ако се случи да могат да използват нещо от мен след смъртта ми, ще съм щастлива. Всеки заслужава да живее! Как така пари за близките на донора, такова нещо продава ли се??? Колко лева струва да си човек??? Ами да си жив колко струва? Потресена съм от процента на несъгласните на донорство, просто ми се иска да не е вярно.

Доста фълшиво звучиш ! И по пеене ли ти пишеха "Шестичка" ? Карай по-ниско, не са напъвай на високи тонове ! Хора или нехора, твойто грачене трудно се понася? - - - - - - - - - - - - - - - - едно музикалну дяду

Е, ЩЕ СЕ ЧАКА ОЩЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, А МОЖЕ БИ И СМЯНА НА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ И НАЙ-ВЕЧЕ НА МАНТАЛИТЕТ, ДО КАТО СЕ СТИГНЕ ДО "ДРУГИТЕ СТРАНИ"

От хубавата, чиста София съм. Бех на 55, и белия ми дроб капитулира на 50 % Сега съм на 67 и 90% (ТЕЛК) , пет стъпала не мога да искача ! Една Гадурица ме вика отново на ТЕЛК, да ми се гаври ? Обяснявям и с шепот на колко съм години, тас Гадурица ми се хили като .утка в нови гащи ? Тука пък чета, че некои се радват на големо фнимание и чекат да грабнат свеж дроп от некой? Дано не е моя ! Моля, не казвайте на другарката, която са занимава с тия работи, какво мисля за тях !

едно уточнение за донори стават сравнително млади хора без никакви други заболявания в мозъчна смърт и ако близките се съгласят, му изтръгват сарцето, бабреците, дробовете докато още диша. от трупен донор се вземат други неща, но органите са от жив човек, които още диша.

Аз пък за разлика от всички вас бих искала всички задължително да стават донори след като умрат ! Да се прави проверка на органите им, кое става, кое не става и всичките здрави органи във фризера за донорство. Какво толкова си ги стискате тези органи след като сте умрели, а ? Не разбирам защо да не помогнете на един болен човек, който може да живее още много години с тези ваши здрави органи ! Другата възможност е също на донорите на органи и по-точно на техните семейства да се заплаща една сума /да не е фантастично висока, както обикновенно става в БГ/ от органо получателя. Така и двете страни ще бъдат удовлетворени.

ма тва да не ти е месарница.

....БЪЛГАРИЯ,това е равнозначно на нескончаем ЛОВ за ...ДОНОРИ! БОГАТИТЕ ще плащат, а тези ,които са подходящи,ще бъдат....ОТСТРЕЛВАНИ като ....АРХАРИ!!!!...

Како, органите се взимат от ЖИВИ хора. От умрели стават само за канибали. В това е целия проблем - кой и как ще реши дали един, все още жив човек, може да бъде спасен или не..

Абе вижте сега, то че умират млади хори при инциденти,умират.Ама и това да се молиш за донор всеки ден, не е работа....все едно се молиш някой да умре, и освен това органите му да са подходящи за теб,бррр, кошмар...Колкото е отредил Господ - толкова.Бог да ни е на помощ.

хора молете се никога да не ви се налага да се нуждаете от трансплантация нито вие нито някой от вашето семейство,защото тогава ще разберете как обществото ви третира като престъпник. Молете се никога да не усетите болката от това да гледате ваш близък бавно гасне...... На никого не го пожелавам!!!

тука пак сме в грешната посока- не е решение да има повече донори, а да има по малко нужда . тоест хората да имат спокоен и здравословен живот ,без стрес и недоимък. ама некои хора требе да спрат да крадът.

+10

Донорството трябва да бъде рекламирано/ ако може така да се каже и разни тъпи предавания поне това да правят, а не да гледаме Ней Л..но и тн

И каква е разликата между кома и клинична смърт защото аз я знам но на такива олигофрени не я казвам. Човек трябва да умира в розови сънища. Затова са измислени и наркотиците, затова е измислена и демокрацията- да умираш "удовлетворен от живота". И друго да кажа на един който е с двата крака в гроба. Никой не ги умира оттук, а ги умира оня отгоре който "безгранично ни обича".

...факт!! Странно е заглавието,какво значи..УМИРАТ,защото няма ДОНОР!!! На мен ми звучи като:- Трябва някой да УМРЕ, за да ....ЖИВЕЕ друг!?!?!...

звучи доста канибалски!

Явно четете между редовете. Умират, защото близките на други умиращи не се съгласяват да дарят органите на близките си. Така умират двама души, а може поне единия да бъде спасен.

Ами да си плати... ако иска да получи... Така ще помогне на опечаленото семейство. Ама сме тарикати и всичко наготово и без пари искаме. То не може цял живот някой гуляят, напиват се абе правят се на свини и после не става за донор...

Праим донори по поръчка! Само уточни органа за да не го повреда! За масови донори - махам релси на влакове! И сички довилни!

Само в софийските централни гробища на ден ,без да се броят другите гробища в София ,погребения се извършват на 80 човека.Преобладаваща възраст 50-60 годишни.Това каза по медия един свещеник.По данни на ЦРУ сме на 9 място в света по смъртност.Населението на България намалява с бързи темпове.Донорството в такава страна,като България крие рискове.За пари ще се вършат огромни престъпления.Пораженията ще са по големи.Ще има безследно изчезнали.

Това се научава при аутопсията...

Едно нещо не разбирам в изгнилия мозък на българина. Защо все се поставя на мястото на донор, а не мисли че може да изпадне в положение той да чака за донор?

аз чакам, но надали с такива мозъци като теб!здравето не е пол. партия.

Не стига, че ни унижават, изхвърлят, гонят, подслушват, подиграват и обират, ами сега искат и живи да ни режат. Да живей България, но първо да й намерим свестен донор.

Кой иска да те реже тебе жив бе? Ти знаеш ли какво е мозъчна смърт? Или си мислиш, че душата се намира в сърцето а не в главата? Още древните египтяни като са мумифицирали своите фараони, първо са им изсмуквали мозъците, защото са ги смятали за пълнеж, за безполезно вещество. И ти ли смяташ така? Или може би ти е кеф като те закопат после да те ядат червейчетата и да си правят дупчици и тунелчета в тебе? Само и само да легне в земята и друг човек, който би могъл да живее ако ти мислеше различно!

А колко ги умират за да станат донори?

Не питай много да не те правим донор.

И да добавя нещо, което агенцията по трансплантациите удобно премълчава. Вярно е, че повечето хора не знаят разликата между кома и клинична смърт. Но е вярно също така, че двете състояния са много сходни и може лесно да бъдат сбъркани. Наш близък се лекуваше в реанимация на университетска болница и на другото легло лежеше мъж на системи. 10 дни лекарите спореха дали е в кома или в клинична смърт. И не можеха да решат. Едните изброяваха симптоми според които е в клинична смърт, другите опонираха, че има симптоми, според които е в кома и може да се събуди и да живее. Това защо го премълчавате?

казва се мозъчна смърт, а не клинична. клиничната смърт трае няколко минути, след спирането на сарцето.

в България зомбита (хора с умрял мозък) с лопата да ги ринеш.

Ужасна е болката на тези хора, които чакат всеки ден. Но информацията ви е абсолютно неправилно поднесена. Нали се сещате, че за да не умрат тези 200 души, трябва да умрат поне 100 други, които да са с напълно здрави органи т.е. най-често много млади хора.

съвсем правилно си е поднесена, ако въобще разбираш значението на думата донор. Толкова много хора(млади, стари) умират всеки ден и както е написано в статията по-голямата част от тях не желаят да си дадат органите при евентуалната им смърт..... Все още ли не е достатъчно разбрано ?!?

Излитайте си злобата другате! И моля ви, не ми навирайте обясненията си! Добре запознат съм с темата. Да, умират ежедневно хора, но възрастните не стават за донори. А починалите от заболяване дори да са млади също не стават за донори. За предпочитане е донорите да не са пушачи и да не са злоупотребявали с алкохол през живота си. Това доста стеснява кръга, не мислите ли? А и никой не е длъжен насила да си дава органите или пък близките са длъжни да го правят. Несправедливо е, но понякога няма как, по религиозни или други съображения близките отказват. Това не е лесно решение за никой. Нито да откажеш, нито да се съгласиш. Но факт, че от агенцията за трансплантация от поне 15 години обещават да направят карти на хората, както в белите държави, където всеки докато е жив да изрази волята си.Вярвам, че в повечето хора живее доброто и биха си дали органите, ако нещо се случи с тях.

Когато си умрял, не знаеш, че си мъртъв, трудно е само за останалите. Същото е и когато си тъп ...

Ти верно си много тъп.Ами като си в кома дали знаеш, че си в кома или не знаеш, или пък се мислиш за мъртъв. Честно, много си тъп, бате!

Толко тъпо расъждаваш на "глас" , направо ме учудваш . Прочети внимателно това което съм написъл и размисли преди да обиждаш .