Това заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването "Седмицата" на Дарик.

Вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че през следващата седмица синдикатите ще организират палатков лагер пред парламента и ще започнат да събират подписи в подкрепа на изтеглянето на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, а на 7 октомври ще се проведе национален протестен митинг срещу предлаганата от управляващите реформа в пенсионната система.

Министър Младенов уточни, че единственият компромис, на който са склонни, е да се обсъди в парламента идеята на синдикатите за замяна на увеличението на пенсионната възраст за първа и втора категория труд с увеличение на стажа.

При плавното нарастване на стажа няма да се дава възможност за по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, предвижда законопроектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен в парламента. Според промените, приети от правителството, се предвижда от 1 януари 2011 г. осигурителният стаж за пенсия да се вдигне с една година, а след това да расте с по още една година до 2013 г. включително. 

“Това, което сме заложили с промените в пенсионната система - по-голяма заетост през следващата година, малко по-високи доходи, и осигурителният стаж ще доведат до намаляване на дефицита през следващите години. Ние трябва да вървим в посока по-голяма заетост, по-високи доходи, по-малък брой работещи в сивата икономика и с леко покачване на осигурителния стаж, без да пипаме възрастта. Това е пакетът от мерки, който ще стабилизира пенсионната система“, категоричен бе министър Младенов.

Прави ми лошо впечатление, че миналата седмица излезе един лидер на БСП и каза: призовавам синдикатите към протести. Синдикатите много отдавна не са функция на БСП, те си имат свои структури, те са социални партньори на правителствата, коментира още министърът на труда и социалната политика.

Относно певците, които не са се осигурявали по времето на комунизма, а сега настояват за достойно пенсии, социалния министър заяви, че “всички български граждани са достойни, всеки един труд е достоен и не трябва да се прави разлика”. “Пенсионната система не трябва да прави компромиси. Принципът там е, според твоя принос в осигурителната система, ти ще получиш такъв размер на пенсията. Що се отнася до заслужилите българи - министърът на културата разработва специален закон, в който да се дават т. нар. възнаграждения за заслуги към нацията, това не е пенсия“, каза още социалният министър.