Другите подсъдими в процеса няма да дават обяснения, съобщи БГНЕС.

Димитров и бившите шефове на "Топлофикация" Георги Рогачев, Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Ненков и Пламен Василев са разследвани за безстопанственост и разхищения в особено големи размери. Според прокуратурата те са ощетили дружеството с над 2 млн. лв. от 2003 г. до 2006 г., като са изхарчили огромни суми за представителни разходи и са сключвали излишни договори за горива и рекламни материали. В обвинителния акт са описани покупки за сметка на дружеството на джет, лодка, джакузи, скъпо шампанско и храни и други луксозни стоки.

В обясненията си, продължили повече от час и половина, Димитров каза, че делото, освен в залите на Съдебната палата, се води основно в медиите от прокуратурата и главно от прокурора Божидар Джамбазов. Вальо Топлото обясни подробно всяко от повдигнатите му обвинения и показа справка с представителните разходи на "Топлофикация".

Тези разходи, които прокуратурата счита за необичайно високи, според него са били между 2 и 5 пъти по-ниски от границата от 1%. Той обясни още, че те са функция от дейността на фирмата. Оборотът на дружеството бил около 1,3 млн. лв. на ден. За т. нар. синьо сирене, за което се разбра, че е харчил пари, Димитров заяви, че се е превърнало в етикета на делото, а струвало само 100 лв. Давали го на чужди експерти, които идвали в дружеството.

По думите му човек от „Топлофикация” е приемал заявки за представителни разходи от всички столични райони на дружеството и е ходил да пазарува в „Метро”. Димитров каза, че средно два пъти месечно се е възползвал и е молил въпросния снабдител да взима и определени стоки лично за самия него, съобщи "Фокус". Той обаче увери, че винаги си е плащал поръчките. Също така от представените експертизи по делото се виждало, че в купуваните стоки не фигурират типични неща за дома, а са пазарувани само ядки, сладки, соленки, кафе, чай.

По отношение на станалото известно джакузи и т.нар. рехабилитационен център към дружеството, Димитров даде списък на всички служители, които са посещавали центъра. Така той опроверга информацията, че до центъра са имали достъп само директори от дружеството. Това, че е използвал джакузито, обясни със старо заболяване - болки в гръбнака, за което представи медицински документ от ВМА от 1986 г. Съдът обаче не го прие.

Димитров не ползвал служебен автомобил от 2000 г. Единственият път, когато му се наложило, било в рамките на едва 4 месеца през 2006 г.
През целия период, докато управлявал "Топлофикация", се стремял да ограничава полагащите му се разходи, тъй като имал възможност да не натоварва бюджета. Рекламната кампания на дружеството той определи като "скромна" и от нея имало ползи. Вальо Топлото обясни, че не е подписал 17 рекламни договора, а само 5.

След като за последно Димитров говори и отговаря на въпроси пред съда обаче защитата му направи още около 20 искания. Сред тези, които бяха приети, са и за разпита на нов свидетел. Това е Иван Евтимов, който е бил наемател на част от базата в Приморско.
"Той е човекът, който може да каже какво съм правил аз там", каза Топлото пред съда и обясни, че само той може да каже дали е почивал там или "си е скъсвал задника от работа".

Делото продължава на 2 ноември.

През 2009 г. Софийски градски съд постанови 14 години затвор за Валентин Димитров и конфискация на имуществото му по друго дело - за длъжностно присвояване на близо 6 млн. лв. Присъдата обаче не е окончателна, той обжалва и в момента е на свобода.