Лекарството с активна съставка "ивермектин" нашумя през последната една година, като имащо добър ефект при лечението на COVID-19. Събрахме категорични топфакти за приложението на ивермектина при коронавирус:

  • По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), в ЕС има проведени 4 клинични проучвания за препарата - 2 в Испания, 1 в Италия и 1 у нас. За изпитването в България все още не са предоставени официални данни, че е приключило.
  • У нас препаратът има разрешение за употреба по лекарско предписание при вид чревна паразитоза. То може да се купи с рецепта от аптека. По данни от ИАЛ, със същото приложение лекарството с активна съставка ивермектин е разрешено за употреба в още няколко държави в ЕС - Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния.
  • Понастоящем, Чехия е разрешила използването на медикамента при коронавирус извън етикета, а Словакия внася десетки хиляди дози. През януари т.г. словашкото министерство на здравеопазването разреши употребата на този медикамент за лечение и профилактика на коронавирус.
  • Освен за лечение на животински паразити, лекарството се използва от много години при хора под формата на хапчета и крем за терапия при различни състояния, като краста, въшки и т.нар. заболяване речна слепота.
  • Аторитетното издание "Файненшъл таймс" обяви, че "евтиният антипаразитен препарат" може да намали до 75% вероятността от смърт от вируси.
  • Проучване в Аржентина показало, че ивермектин има добър ефект при лекуването на по-млади пациенти с умерено силни симптоми на коронавирус.

  • Според цитиран от сайта TrialSiteNews анализ, направен на база официалните данни от перуанската здравна система, от момента на въвеждане на масовата употреба на препарата в латиноамериканската държава има спад на смъртността от COVID-19 с 59% в период от 30 дни.
  • В края на март т.г. Световната здравна организация препоръча използването на медикамента с ивермектин като част от терапията при коронавирус само в клинични изпитвания, тъй като "настоящите доказателства относно употребата му за лечение на пациенти с COVID-19 са недостатъчни".
  • На 22 март т.г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че са "необходими по-нататъшни добре проектирани, рандомизирани проучвания, за да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен при профилактиката и лечението на COVID-19".