Ще имаме ли виртуални деца? Защо системата допуска смърт на пътя? Какво прави щастлива жената без ръце, която умее да плете? Кои са пристанищата за кокаин? И колко е тихо по време на мълчанието с надежда да се чуят гласовете на оцелели сред руините от опустошителното земетресение в Турция? Това са само малка част от темите, въпросите и историите, които поставиха на дневен ред десетки журналисти в материалите, с които кандидатстват в Web Report 2023. Подадените досега кандидатури са налични онлайн в секцията "Участници" на сайта на журналистическото състезание.

Шестото издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg продължава да набира предложенията на автори в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство и Спорт.

Напомняме ви, че остават още само 2 седмици до крайния срок за участие - приемаме нови участници до 21 април. И призоваваме журналистите, които оценяват работата си през годината като забележителна и важна за обществото, да се включат.

Освен в основните категории, журито от топ-професионалисти в различни медии ще присъди и специални награди - за видеорепортаж, фоторепортаж, подкаст, "Майстор на словото" и "Млад автор". Сред специалните отличия в тазгодишното издание на конкурса е и наградата "Зелено перо" - за журналистика, отговорна към природата.

Отличен ще бъде и най-добрият репортаж от "Гореща точка: Турция", където много български журналисти прекараха дни наред в отразяване на последиците от земетресението в извънредно тежки условия и на фона на продължаващи трусове.

Паричната награда за всеки победител е в размер на 1000 лева.

Тази година конкурсът Web Report ще бъде по-специален. Dir.bg отбелязва впечатляващите 25 години присъствие в уеб-пространството с конференция за дигиталните медии и награждаването на журналистите ще има специално място в 25 ONLINE - събитието, с което най-големият български интернет портал празнува четвърт век.

Днес със сигурност имаме повече и по-бързо достигаща до хората информация. Но някои неща трябва да останат и си остават все същите - стремежът ни към истината, фактите, информирането в полза на обществото. 

Вижте как да кандидатствате на сайта на Web Report - Конкурс за чиста журналистика на Dir.bg или страницата Web Report във Facebook.

· Конкурсът е отворен за участие до 21 април 2023 г.

· Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в секцията "Участници" в сайта на Web Report.

Партньорите на Web Report 2023

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, Дарик Радио, Dnes.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Проектът се реализира с подкрепата на: Филип Морис България, Dundee Precious Metals, A1, "Главболгарстрой", "Инвестбанк" АД, Black Sea Gold, Chivas Regal, Devin, Arteks Engineering