На един-два часа със самолет около България има избор на морета, острови и плажове за всеки вкус и всеки джоб. Ако досега не сте се спирали на Адриатическото крайбрежие, вероятно не сте виждали сините му води (от онова най-синьото, което си представяме като кажем "море"), нито богатия подводен свят или малките рибарски селца по крайбрежието. Тук ще намерите всичко - и наистина чиста вода, и островчета, до които да плавате с лодка, и достъпни цени, и луксозни крайбрежни вили. Изберете една от страните, които имат плажове по Адриатическото крайбрежие това лято - експериментът си заслужава.

Хърватия

Тюркоазено море, далматински бряг, превъзходни курорти - това е крайбрежието на Хърватия. За мнозина Хърватия е само Дубровник - и в това няма нищо чудно. Малко места по света могат да овладеят смесицата от младост и съвремие със Средновековие и барок по-добре от Дубровник. Зад каменни зидове гордо се извисяват великолепно запазени ренесансови замъци и църкви от епохата на барока. Старинни улици, пропити с история и наситени с живот, който кипи в уютните кафенета, ресторанти и кокетни магазинчета - очарованието на бохемския Дубровник няма край.

Докато сте в Хърватия, можете да отидете по суша или вода до други адриатически дестинации - Черна гора и Албания, както и да посетите остров Корчула - родното място на Марко Поло.

Вижте екскурзии и почивки в Хърватия

Хърватия

Снимка: NasamNatam

Черна гора

Миниатюрният адриатически бряг на Черна гора е разположен в подножието на Динарските планини. Интересното е, че навсякъде дори и в близост до плажовете, се издигат високи планини и дефилета. Оградените с крепостни стени малки градчета и смесицата от православни и католически църкви, както и културната комбинация от черногорци, сърби, босненци, албанци и хървати, оцелели след превратностите на историята, правят атмосферата в Черна гора очарователна.

Вижте екскурзии и почивки в Черна гора

Черна гора

Снимка: NasamNatam

Албания

Албания не е сред популярните морски дестинации за българите. Още по-добре! Това означава, че можете да сте сред първите, които откриват красотата на тази част на Адриатическото крайбрежие, без на всяка крачка да срещат сънародници. На море в Албания е почивка за ценители на лазурносините води, закътаните заливчета и интересния микс от култури. Кухнята е типично средиземноморска със силно гръцко и италианско влияние, а цените са смешни в сравнение с останалите страни по Адриатика.

Вижте екскурзии и почивки в Албания

Албания

Снимка: NasamNatam

Италия

За Италия сякаш всичко е казано и всичко звучи банално, но Италия откъм Адриатическото крайбрежие е една малко по-друга Италия от онази в Рим, Милано или Сицилия. На изток морските градчета са малки, по-скоро семейни, без прекалено много шум и твърде големи тълпи. Уредени и подредени под конец или пък нахвърляни надве-натри върху скалите - всъщност няма значение, защото италианците все така държат на ароматната прясна храна, на красотата и на хубавото кафе и вино.

Вижте екскурзии и почивки в Италия

Италия

Снимка: NasamNatam

Словения

Словения е най-италианската от всички балкански държави, в която освен красиво крайбрежие ще откриете красоти за разглеждане и във вътрешността. От излязлото от приказките езеро Блед (особено когато сутрин е обгърнато в стелещи се мъгли) до една от най-посещаваните пещери в Европа - Постойна (дом на удивителното същество, наречено човешка риба). Завършете пътешествието си в Любляна, за да се срещнете с дракон - или повече от един. Ако имате още няколко дни - не пропускайте Марибор с очарователния му стар град, маникюрно поддържан парк и най-старата лоза (записана в Гинес), която все още ражда грозде.

Вижте екскурзии и почивки в Словения

Словения

Снимка: NasamNatam