Тя потвърди информация, подадена на телевизията от единствения българин, който по време на земетресението е бил в най-засегнатия град Сендай - Светослав Георгиев. Той успял да се добере до Токио след 13-часово пътуване. Приятелите, при които трябвало да отседне обаче, вече били напуснали японската столица и снощи буквално останал на улицата.

Днес вече се намира в българското посолство и макар и благодарен за помощта, той разказа пред БНТ, че е много разочарован от реакцията на нашия консул, както и на Външно министерство.
"Какво е да си българин по време на криза в чужбина - това искам да споделя наистина, защото вече съм изключително разочарован от цялата ситуация. Консулът беше този, който трябваше да ме информира, да държим връзка, той беше този, който ми обеща, че ще го направи. Нищо подобно! Дори нямаше, според мене, достойнството да ми се обади и да ми каже, че оттук нататък трябва да се оправям сам, а аз все пак разчитах на някаква помощ", заяви Георгиев.

Той разказа още как консулът е напуснал Япония заедно със семейството си, а в цялото посолство са останали четирима души и благодарение на тях той все пак има покрив над главата си. Не е доволен обаче от реакцията на Външно министерство.
"Ето ви един паралел - какво правят другите държави, какво се получи във Франция - правителството попита колко човека, които живеят там, искат да се приберат, изчислиха ги, пратиха самолети и в момента хората са си вече по домовете. Същото се получи и с германците", коментира българинът.

"Преценихме възможностите за евакуация, но много от българите, които напускат Япония, не желаят да се приберат в България, а изчакват в съседни държави успокояването на ситуацията. Повечето от българите вече са напуснали Япония с граждански полети. Проучват се и възможности да се използват специалните самолети на други държави", отговори Весела Чернева.

Светослав Георгиев също засега е успял да си купи билет за Южна Корея, за след четири дни. Надява се дотогава токийското летище Нарита още да работи.