"Сега, ако сме плащали 40 лева, сметката ни ще скочи с 1.30 лева", добави той пред Нова телевизия.

Божков коментира очакваното повишение на цената на тока, което няма да се отрази сериозно върху обикновените потребители, но със сигурност ще повлияе на дребните производители.

Преди дни от ДКЕВР обявиха, че средно с 1,97% се увеличава крайната цена на електроенергия от 1 юли. При електроенергията дневната тарифа за клиентите на ЧЕЗ се увеличава с 2,78%, а нощната с 2,22%. За EVN дневната тарифа поскъпва с 0,64%, а нощната с 0,22%. Потребителите на "Енерго-про" пък ще плащат с 2,50% повече за дневна тарифа и с 1,01% за нощна.

Според Божков, ако не се осъществят предприетите мерки – да се обърнем с жалба към Европейската комисия за цените в централите "Марица-Изток" 1 и 3 и жалбата относно държавната помощ във ВЕИ сектора, ще трябва да вземем мерки, за да преодолеем ситуацията, което означава ново повишение на цените на тока през октомври.

"Когато има договори, изразяващи се в държавна помощ, ЕК обикновено взима отношение и ги прекратява", категоричен бе Божков.

Ако няма такова решение, ще трябва да търсим начин да приведем цената на електроенергията за крайния потребител към това положение, допълни той. По думите му увеличението ще бъде с 2-3% и категорично отхвърли повишение на нощната тарифа с 29%.

Божков обяви, че на свободния пазар цената ще е още по-ниска. Той отрече срещу НЕК да е упражняван натиск или да са изпълнявани политически поръчки.

Според него дълговете на НЕК през посредната година са нараснали с 250 млн. лв. Причина за това била ниската цена на въглеродните емисия на скандинавската борса, където сме продали емисии едва за 250 млн. лв., при запланувани от компанията 500 млн. лв.

Божков обяви също, че от 3 млрд. лв. дълг на НЕК 1.5 млрд. лв. са от авантюристичните проекти АЕЦ "Белете" и "Цанков камък" - съответно 800 и 700 млн. лв. За тези авантюри хората трябвало да платят през сметките си.