Около 16 часа на 1 март ДКЕВР обяви средно намаление на цените за ЧЕЗ от 6,7%, за ЕВН - 7,3% и за "Енерго Про" - 5,3% в сила от 5 март, вторник.

Малко повече от два часа по-късно регулаторът обяви нови цени - средно намаление на цените на тока за ЧЕЗ със 7,17 процента, за ЕВН - с 7,28 процента и за Енерго Про - с 6,22%, в сила от същата дата.

Според вчерашното съобщение на ДКЕВР намалението на цените трябваше да бъде обявено на 5 март. Комисията чакаше отчети от енергийните компании, какви разходи могат да бъдат съкратени, за да се стигне до по-ниска цена на тока.

За ЧЕЗ цената на нощната енергия ще "падне" с 14,61 процента, а на дневната - с 5,30 процента. За ЕВН цената на нощната енергия ще бъде понижена с 13,07 процента, а на дневната - с 5,84 процента. За "Енерго Про" цената на нощната енергия ще бъде понижена с 8,82 процента, а дневната - с 5,58 процента.

Още няколко часа по-рано премиерът в оставка Бойко Борисов заяви пред министрите, че днес ДКЕВР ще вземе решение за намаление на цената на тока със 7 или 8 %.
ДКЕВР, днес до 15.00 ч., ще имат решение за - някъде 7-8%. Това ни беше ангажимент. Дано го вземат като решение днес – да сме го изпълнили, лаконичен бе Борисов.

Сутринта пък пред bTV и икономическият министър в оставка Делян Добрев остана учуден, че понижението на тока ще бъде под обещаните 8% и че затова ще се изчаква чак до следващата седмица. С промяната в Закона за енергетиката тази седмица развързахме ръцете на регулатора да променя цената на тока повече от веднъж годишно, припомни Добрев. 
„Това стана за рекордно бързо време, само за два дни – през комисия, на първо и второ четене и на третия ден беше публикувана в извънреден брой на „Държавен вестник”, за да може още с вчерашна дата ДКЕВР да вземе решение, подчерта Добрев. „Колко точно процента ще е намалението е решение на регулатора. Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението”, обясни той.

„Два са основните начини за намаляване на тази цена. От една страна, по-голям дял на АЕЦ „Козлодуй” в микса за регулиран пазар. От друга страна, намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата”, добави Делян Добрев.