Според жалба, подадена от майката, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие от страна на Байчева, което е станало причина за смъртта на здравото й бебе. Гинеколожката пък е подала жалба за заплахи по телефона, съобщи БНР.

Момиченцето умира ден след раждането, а в епикризата е записано, че причина за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за
причиняване на смърт на новородено дете, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е
цялата медицинска документация по случая от болниците в Тетевен и Плевен, както и от Регионалната инспекция по здравеопазване в Ловеч.

Гинеколожката, която заедно с колегата си д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане, обаче заяви пред Нова телевизия, че "такива неща се случват". По думите й раждането винаги е травматичен процес за бебето.

"Аз не чувствам вина. Не съм убийца, направила съм всичко възможно за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения”, коментира д-р Нина Байчева.

Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники. Става въпрос за така наречения висок форцепс – когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско.
Използван е и методът на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането не е водено правилно.

Гинеколожката обаче категорично отрича да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането. "Лъжиците" паднаха и не използвахме форцепса, разказа акушерката.

Надявам се да има справедливост
, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес на празника на детето аз щях да му се радвам”, сподели почернената майка Наташа Габровска.

Тя и съпругът й продължават да търсат адвокат, който да защитава позицията им в съда, тъй като нито един юрист в Ловеч и Тетевен не е поискал да се заеме със случая.

Докладът от проверката на Агенция "Медицински одит" ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.

Управителят на МБАЛ-Тетевен д-р Невелина Ганева обясни пред БНР, че е разписала оставката на д-р Байчева и тя до края на месеца ще напусне.

"Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ", допълни д-р Ганева.

Вчера 40-дневно бебе от Пазарджик издъхна в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", където бе настанено с тежка черепно-мозъчна травма. За момента не може да се каже дали става въпрос за травма, получена при инцидент или детето е станало жертва на насилие, коментираха от полицията. Според лекарите обаче има следи, които говорят за побой. Очаква се заключението от аутопсията.