Европейската комисия все още не е получила българските териториални планове за справедлив преход, съобщиха от институцията за БНТ. Те бяха изпратени вчера на фона на разгорещени протести на енергетици и миньори, които се опасяват, че ще останат без работа след затварянето на въглищните мощности през 2038 г. Днес напредък в преговорите между властта и протестиращите не бе постигнат, и те остават, където са - на магистрала "Тракия", на Подбалканския път в района на Гурково и на Прохода на републиката. 

От ЕК съобщиха за обществената телевизия, че вчера България е потвърдила своя ангажимент за осигуряване на справедлив и честен преход в най-засегнатите региони, като използва фондовете на ЕС. С днешна дата обаче плановете все още не са получени. Вчера говорител на Европейската комисия каза, че след като бъдат получени, плановете ще бъдат оценени възможно най-бързо. От комисията казаха още, че следят развитието на събитията в България.

Правителството прие вчера Плана за справедлив въглищен преход, като реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. В събота кабинетът изпрати трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник в Брюксел.

Въпреки че бе постигнато съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати, протестиращите продължават недоволството си, което доведе до транспортен хаос в страната. Пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник в израз на подкрепа към колегите си от Стара Загора. 

Министърът на енергетиката Румен Радев отиде лично на блокадата край Стара Загора, след като планираната среща в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2" не се състоя. Такава се проведе, но само с представители на "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" без легитимните синдикални представители на двете дружества. 

Снимка: БТА

"Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят", каза министърът на енергетиката пред протестиращите, които му зададоха редица въпроси.

Те поискаха от Радев извънредно заседание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и ги призова да приемат поканата на премиера Николай Денков за разговори утре в София. Това обаче беше отказано. 

"Ние искаме оставка на правителството, нашите искания се промениха. Искаме независима енергетика тоест никой да не ни предава. Искаме тук да дойдат и да си оттеглят в плана. Оттук няма да мръдне никой", категорични бяха протестиращите.

Къде остават блокадите и кои са обходните маршрути? 

Остават блокирани и двете платна на магистрала "Тракия" в района на 208-ия километър край Стара Загора. Протестиращите решиха блокадите да останат и през нощта въпреки ниските температури и отказаха да изпратят преговарящи с правителството, съобщи БНТ.

Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Протестиращите се заканват, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник.

На сайта на МВР се посочва, че се препоръчва пътуващите по магистрала "Тракия" в посока Бургас и обратно да ползват обходен маршрут - пътен възел Чирпан - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - "Тракия" и обратно.

Пътуващите по главен път Хасково - Стара Загора да преминават през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе и обратно.

Пътуващите с леки коли през Прохода на Републиката от Стара Загора се пренасочват на бензиностанция "Петрол" през общински път към с. Конаре, с. Козарево, гр. Твърдица, гр. Елена и гр. Велико Търново или през прохода "Шипка", информират от МВР.

Пътуващите през Прохода на Републиката в посока от север-юг преминават през общински път за с. Димовци към гр. Николаево и се включват чрез пътен възел на път I-6.

С цел облекчаване на тежкотоварния трафик в посока АМ "Тракия" камионите се пренасочват от АМ "Марица" към Харманли, Тополовград, Елхово, Ямбол, Ришки проход, Шумен, Русе.

Препоръчва се тежкотоварните автомобили, пътуващи в направлението север юг и обратно, да ползват Троянския, Ришкия или Котленския проходи.