Това става по указание на премиера Бойко Борисов и след среща, в която са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Предложенията за реформа на ТЕЛК предизвикаха бурно недоволство сред хората с увреждания и опасения, че с тях ще им се отнемат дадени инвалидни пенсии. За утре бе насрочен и национален протест на тази категория граждани. Очакваше се повече от 6000 души да протестират в цялата страна.

На срещата при премиера министрите са се разбрали предложения за промени да отиват към МС само след съгласието на национално представителните организации на хората с увреждания.

"Проектите ги качихме на 2 април, като дадохме възможност в рамките на 30 дни да се проведе обществения дебат и ако има предложения, които са добри, да направим съответните промени", каза Ананиев.

Предложенията са дошли от медицинската гилдия и от националните консултанти по съответните специалности. По думите на Ананиев целта на здравното министерство е не да се ощетяват правата на хората с увреждания, а точно обратното - да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът при определяне на медицинската експертиза, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и по-бърз достъп на хората до този процес.

Министър Ананиев даде пример с човек с много тежко заболяване - с диабет, придружен с проблеми на зрението и ампутиран крайник, като този човек според сега действащата медицинска експертиза може да получи по-малка пенсия от друг, който има много на брой увреждания с ниска степен.

Здравният министър Кирил Ананиев и социалният министър Бисер Петков увериха, че целта на промените не е да се отнемат парите, които в момента се предоставят за хората с увреждания, дори средствата могат да бъдат увеличени.

"След реакцията на хората с увреждания, ние решихме да ги поканим утре в 15 часа в здравното министерство, за да започнем диалога, който ние поискахме, още преди да качим предложенията", каза Ананиев. От разговорите с повечето от представителите на организациите е станало ясно обаче, че срещата вероятно ще е в петък от 10 часа.

"Постигнато е съгласие при премиера Бойко Борисов, че догодина ще са нужни повече пари за хората с увреждания, когато навършат пълнолетие", съобщи Бисер Петков. Той припомни, че ще се въведе нова помощ за децата с увреждания, които са с най-висока степен на увреждането от 930 лева, но при навършване на пълнолетие, те остават без нея.