Върху такава реформа, която ще бъде представена през есента, работи социалното министерство, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин пред в. “24 часа”. 

Една от идеите е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пенсия за инвалидност от НОИ. 
Сега пенсията се отпуска на база решение на ТЕЛК и зависи само от процента на присъдена инвалидност независимо дали човек продължава да работи.

Заетостта ще даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. А сумата вместо за пряко подпомагане да бъде насочена, за да се насърчава работодателят да назначи човек с увреждания. Това не изключва плащанията за асистенти, други помощни средства и прочее”, заяви Калфин.

Новата система на инвалидните пенсии е заимствана от Германия, където с нарастване на заплатата на човека с увреждания се намалява социалното плащане към него.

Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове. Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората. След това медико-социална комисия в НОИ ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и заболяването му какъв тип работа му позволява да върши. След това ще се търси възможност за преквалификация на инвалида и включването му в пазара на труда.

“Въпреки увреждането си тези хора са пълноценни за определени работи, примерно счетоводители”, посочи Калфин.

С 280% са се увеличили инвалидните пенсии в България за последните 15 г., показва анализ на НОИ, обявен преди седмица. В края на миналата година пенсия за инвалидност са получавали над 907 хил. души.

Това, за което се говори, очевидно е само половината от намерението, вероятно, за да издразним отново хората с увреждания, коментира по БНР Минчо Коралски – председател на Агенцията за хора с увреждания. Според него трябва да се реформира пазарът на труда, така, че хората с увреждания да могат да покажат своите възможности.

По думите на Коралски трябва да се говори за реформа на пазара на труда, а не за пенсионна реформа, от която някой да изкара пари.