Атентатът е извършен в осмия ден на израелската офанзива срещу Ивицата Газа.

Говорител на премиера Бенямин Нетаняху заяви, че това е терористична атака, съобщи Ройтерс. Експлозията е проехтяла на булевард "Цар Саул", една от главните улици на града, предаде ДПА. На този булевард се намира и централата на МОСАД.

Бомбата е била поставена предварително в автобуса и не става дума за самоубийствен атентат.

Полицията претърси района на експлозията, тъй като подозираше, че има второ взривно устройство, предаде на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”, цитиран от "Фокус".

Заради атаката военната база Киря в Тел Авив е приведена в повишена бойна готовност. Тя се намира в близост до мястото, където избухна експлозията. На войниците е наредено да не напускат базата.

По-късно две групировки поеха отговорност за атентата. Най-напред това направи „Бригадите на мъчениците от Ал Акса” – въоръжено крило на Фатах. От групировката твърдят, че извършителят на атаката е успял да избяга.
Отговорността за взрива в Тел Авив бе поета и от групировката „Комитети за народна съпротива”, предаде „Йедиот Ахронот”.
„Ще продължим да отговаряме на израелската агресия в очакване на резултата от преговорите за примирие”, заяви говорителят на Хамас Фаузи Бархум пред телевизия „Ал Арабия”. Той приветства атаката в Тел Авив, която определи като „акт на героизъм”.

"Терористите трябва да знаят, че нито един удар срещу нашите мирни жители няма да им се размине. Затова ние ще продължим военните действия, за да може да ликвидираме терористите, да унищожим тяхното оръжие, техните системи - да разрушим всичко възможно, което би помогнало на терористите да стрелят и да осъществяват терористични нападения", каза пък пред Интерфакс Алекс Селски, официалният представител на израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

Реакции

Москва, Вашингтон, Париж и Рим решително осъдиха терористичния акт в Тел Авив, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изявлението на руското външно министерство се изразява съчувствие към
ранените при експлозията в автобуса и се изразява надежда за скорошно оздравяване на пострадалите. В изявлението се отправя призив към двете страни в конфликта в Газа да прекратят незабавно въоръжената конфронтация.

В изявление на Белия дом  се припомня, че САЩ застават на страната на израелските си съюзници и ще им предоставят необходимата помощ за идентифицирането и изправянето пред съда на извършителите на атаката.

Франция и Италия отправиха призиви за прекратяване на огъня в Близкия изток. Призивите бяха отправени на съвместна пресконференция в Париж на френския президент Франсоа Оланд и гостуващия му италиански държавен глава Джорджо Наполитано.

Същевременно израелски въздушен удар порази офиса на АФП в Газа, като при атаката е загинало едно дете, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС. По време на инцидента в сградата не е имало нито един журналист на агенцията.
"Детето Абдул Рахман Маджди Наим стана мъченик, а друг гражданин бе ранен при атака над сградата "Наама", обяви говорителят на здравното министерство на ХАМАС Ашраф ал Кудра.


Иран е изпратил военна помощ на палестинското движение Хамас в Ивицата Газа. Това съобщи днес председателят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от АФП и "Фокус".
„Ние сме горди да защитим палестинците и Хамас. Нашата помощ за тях е финансова и военна”, каза Лариджани.