Тайните на новия Баухаус са скрити в българската възрожденска къща. Това каза проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, архитект и преподавател в УАСГ, по време на втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаностВъв фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

"Нашата възрожденска къща е от глина, камък и дърво, и е пример за нулева емисия, ако бъде изоставена, ще бъде погълната от земята без щети за природата", каза арх. Кандулкова. По нейни думи възрожденските сгради са подчинени на природата, на сезоните, на естетиката и "чардакът няма нужда от климатик". "Ние трябва да разчетем тези принципи на генно ниво на материалите, използвани от миналото, и да ги пренесем в бъдещето", разказа арх. Кандулкова. Според нея зеленият преход и културното наследство на пръв поглед си противоречат.

"Най-добрият начин да предадем на бъдещето обектите на културното наследство, е да ги използваме ефективно и да търсим специфични решения за тяхната енергийна ефективност, но намесата - тоест фасадите и други реконструкции, не трябва да ощетяват стойността на културните паметници", настоя тя.

"Новият европейски баухаус носи култовото име на немската школа от преди 100 години "Баухаус", която в миналото е сродила занаятите с естетиката на модернизма. Днес новият баухаус се опитва да съчетае полезното с красивото и устойчивото, и да обедини изкуство, занаяти, технологии и прогрес, които модернизират света напред", каза арх. Анета Василева, архитектурен критик, преподавател в УАСГ, основател на Фондация "Ново архитектурно наследство". По нейни думи строителството е най-големият производител на отпадъци в света, затова ключовата дума в тази индустрия е зелен преход.

Искра Михайлова, заместник-председател на групата "Обновена Европа" (Renew Europe) в Европарламента, обясни, че Европейската комисия гледа на новия европейски баухаус не като на декорация, а като отговор на естествените нужди и желания на съвременния европеец да живее по нов начин - по-близо до природата, да опазва околната среда, в синхрон с културното наследство и да бъде обграден от нов дизайн. Тя разказа, че се създава законодателство, което да изпълнява желанието на европееца да живее нов начин на живот.

"Иновационният хъб ще изгражда капацитет и таланти, ще създава предпоставки за българските предприятия да тестват дигиталните продукти преди да поръчат, ще осигури финансиране и ще даде достъп до партньорски организации от Европа", каза Мария Накова, икономист и ръководител на "Европейския цифров иновационен хъб" в строителството (ЕЦИХ). По нейни думи услугите са безплатни и всеки предприемач от сектора е добре дошъл.

Ани Коджабашева, писател и активист на фондация "Колективът", активен партньор на новия европейски баухаус, разказа, че фондацията свързва много и различни звена, участници в зеления преход. "Ние работим с местните хора, с общините, с бизнеса, с институциите, с БАН и всички разбираме зелената сделка различно, но идеята е, че работейки заедно, ние постигаме промени в градската среда", каза Коджабашева. По нейни думи, излизайки от офисите си навън, екипът от архитекти, дизайнери, стилисти, творци на "Колективът" постигат успехи.

Адрияна Събева, съосновател на организацията за градски трансформации "Градоскоп" и основател на агенция за комуникации "Имп-акт ейджънси" (Imp-Act Agency), каза, че ние всички управляваме градовете заедно и ценностите на новия европейски баухаус са заложени в трансформациите.

"Проектът ни "Зеленият преход на гарите" е инициатива за развитие на градските терени, която застъпва мотото "красиво, устойчиво и заедно", разказа Събева.

Кирил Райчев, финансов експерт и председател на "Алианс за енергийна ефективност", сподели, че технологиите са ключови за изграждане на енергийна ефективност. "Зеленият преход е въпрос на ефективни резултати на енергийна трансформация, декарбонизация и други. При доставката на услуги трябва да се гарантира ефективността, което значи, че контактът между фирмата изпълнител и обитателите на сградата трябва да бъде до края на жизнения им път. Затова е редно дигитализацията да бъде превърната в актив в този сектор, за да помогне на тази обратна връзка", разказа Райчев.

Арх. Христо Станкушев, основател и управител на студио "7561 архитекти" и модератор на събитието, пожела на всички участници по-чести срещи за обмяна на опит, идеи и знания с цел по-бързото реализиране на новия Баухаус на родна земя.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.