След новините на украински и турски, БНТ ще започне да излъчва емисии и на руски, румънски, сръбски, английски и на още няколко езика, обяви шефът на националната телевизия Емил Кошлуков.

Ето какво още съобщи той в своя профил във Фейсбук:

"Две думи по темата за новините на украински език:

БНТ излъчва новини на турски (видео в ефир и сайт), на украински (видео в сайта ни) и на английски (само текст). Предстои да пуснем новини на сръбски, английски и румънски (видео в сайта ни), вероятно и на още езици по-късно. Радио България има новини в сайта си (само текст) на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, без украински.

Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се запознаят по-добре с нашия живот. Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната.

БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот. Позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър-идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги създаваме.

И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни.