"Ако таксата при посещение на лекар е голямо бреме за хората, нека те да се компенсират от социалното министерство", каза пред журналисти Константинов, цитиран от БТА.

Преди дни социалният министър предложи потребителската такса за посещение на лекар да се отвърже от минималната работна заплата, чието повишение се обсъжда. Сега цената на прегледа е 1% от най-ниската заплата т.е. 240 лв и пациентите заплащат 2.40 лв. Ако минималната заплата обаче се вдигне на 270 лв. от юли, каквото е предложението на Младенов, то и потребителската такса би трябвало да се вдигне на 2.70 лв. Според него обаче таксата трябва да остане 2.40 лв., което би облекчило хора, чиито заплати няма да бъдат вдигнати.

Над 40 вида държавни и общински такси са обвързани с минималната работна заплата. Такива са и престоят в болница, както и държавната субсидия за парламентарно представените партии.

По думите на Константинов, действащият сега механизъм трябва да остане. "Мисля, че това е сериозната социална политика. Другото е навлизане в териториални води на съседно министерство", каза Константинов. 

Той коментира и заявките на фелдшери да протестират заради "неясния си статут". Тези намерения, заявени точно в изборна година, намирисват на политическа намеса, смята Константинов. Имало проект на наредба, според който при спешност фелдшерите ще могат да изписват определени медикаменти и да извършват определени процедури.

Близо 4 хиляди фелдшери, които работят в цялата страна, се готвят за ефективен протест от 1 юли заради неизяснения им професионален статут.

Българският лекарски съюз (БЛС)също категорични възрази срещу предложението на социалния министър за фиксиране на потребителската такса за преглед при лекар,  предаде БГНЕС. Ръководството на БЛС смята, че всяка промяна в законодателството на този етап е крайно неподходяща и ще накърни интересите на цялото лекарско съсловие, както и на болниците като търговски субекти. Писмо със съответните аргументи от БЛС са изпратили и до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

От БЛС посочват, че и сега има голям брой пациенти от различни социални групи, които са освободени от потребителска такса и разходите за консумативи, ток, оборудване, абонамент за неотложна помощ и т.н. остават за сметка на лекарите и болниците. Например, в една пациентска листа на ОПЛ, повече от 65% от прегледите на месец се извършват на освободени от такса пациенти, посочват от съюза.

От съсловния съюз изтъкват още, че определянето на фиксирана цена на преглед може да стане много трудно, тъй като всички изпълнители на медицинска помощ и болниците са регистрирани по търговския закон. Трябва да се вземе предвид инфлационният индекс, както и да се изготви специална методика за изчисление на фиксирана цена на преглед, посочват от съюза.