Двама министри спорят за лекарската такса

Здравният министър Стефан Константинов влезе в задочен спор с колегата си Тотю Младенов по въпроса дали таксата за личен лекар да е обвързана с минималната заплата.

Обратно в новината

Коментари - Двама министри спорят за лекарската такса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

лекарите изобщо не работят соцялно а мародерски и касапски. краино време е да има сад за лекар осакатил или убил пациент. осакатения човек остава за винаги тежест на семеиството си,коi ще плаща лекарствата на сакатия/лекарят касапин ли??

Потребителската такса е бакшиш за лекарите. До сега не са ми издали една касова бележка. А тези от БЛС трябва да знаят че тези 65% които ги цитират че са освободени от такава е пълна лъжа. За какво да плащам като отивам на лекар потребителска такса?? Нали съм здравно осигурен и броят за мен като бройка пари на личните лекари....

Ползата на държавата от потребителските такси внасяни при личните лекари е нулева,защото лекарите въйбще не издават касови бележки и не плащат никакви данъци върху тези доходи.Предвид на това е редно на лекарите да се плаща за прегледи на пациенти само на базата на издадените касови бележки.Сегашната система е пълна заблуда.

Хубаво е да има публичен диалог по обществено важните проблеми, но това министрите и шефът им да се обстрелват взаимно чрез медиите с идеи, изричани като от последна инстанция, народът да лапа мухи след всяка поредна изцепка, а после да става ясно, че обявеното не е последно ето това ми идва в повече. Има си начини и форми за обсъждане, за формиране и вземане на решения, че и за изпълнение на решенията това нашето май на нищо не прилича. Има правила за държавнически подход към решаването на проблемите и те май са универсални в основата си къде сме ние? Помня от историята, че българската държава била децентрализирана (или разцентрована?) някога, в периода на турското нашествие, нямала единна политика, всеки владетел си имал своя линия на поведение пред нашественика и резултатът от това е познат. Сега уж имаме централна власт и съответен властелин, но и той, и владетелите сякаш блуждаят в мъглата и се провикват от време на време колкото да не се загубят. А народът се разпилява ...

таксата трябва да е свободна, а не фиксирана. както е при адвокатите в граници. За лекарите от едно намигане до 5 такива и всяк по 1 лев. особено при очните лекари. Разправията за 30 стотинки, моля за измерения-годишно джи-пи-тата извършват Х прегледа,умножени по 30 стотинки , колко милиона допълнителен доход и по 10 процента данък,колко ще влезе в бюджета. номерът обаче е друг. отшумяват краставиците, изригваниятаието ти занимавка за народо-населението. А защо се вдига само МРЗ. защото келепира е предимно за депутатите, партийте при предстоящите избори. Занимават обаче всички, нещо като бюлетина за река Дунав.Чичо от село, ако го пропусне- тежко му- няма повторение,както за времето.и безсънна нощ. Повишили се или спадна на Турно северин. Много е важно за добрия селски тонус.

Ти скоро ходил ли си да се прегледаш на доктор?

Константинов, ти за какво се грижиш за системата на здравеопазването или за доходите на личните лекари от потребителски такси. По принцип тези такси са напълно излишни и въобще не отиват за здравеопазване, а за пълнене на джобовете на личните лекари, които не плащат върху тях данъци и осигуровки. Ето за това става дума и този министър също трябва да си ходи, защото се държи като намерената на кръстопътя, а той не стана ясно къде точно е намерен...

защо се спори само за лекарската такса- има и други обвързани с МРЗ. Напр. необлагаемия минимум за инвалиди. Но фин.мин. го" отвърза"и го фиксира на 7920 лв при тогавашна МРЗ 220 лв. Защо като "пипа" в таксите да НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИОННО! Иначе дигайте МРЗ, но фиксирайте таксите на база 220 лв.Нали се борим за икономии!

защо се спори само за лекарската такса- има и други обвързани с МРЗ. Напр. необлагаемия минимум за инвалиди. Но фин.мин. го" отвърза"и го фиксира на 7920 лв при тогавашна МРЗ 220 лв. Защо като "пипа" в таксите да НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИОННО! Иначе дигайте МРЗ, но фиксирайте таксите на база 220 лв.Нали се борим за икономии!

По-едно време говореха, че ще махнат потребителската такса, но я оставиха. След като ми взимат всеки месец здравна осигуровка, а нея я увеличиха с 2 процента от януари, е напълно неправилно да ми взимат и потребителска такса. Основен въпрос е, дали тези средства се облагат, да не говорим , че за заключителен печат за здравна книжка, че си клинично здрав ти взимат при личния лекар 5 лв.потребителска такса. Освен това парите от здравните осигуровки се разпределят солидарно и дори да ти взимат много или да ходиш за направление един път на 2-3 години, за теб може да няма и пак си плащаш. Така че-да има електронна карта с вноските, и право на определен брой направления за годината при специалист по избор, като ако не ги използваш, ти се запазват като бонус за следващата година, а не да ги губиш. А таксата да я махат.

Е, и аз отдавма мрънкам за персоналните електронни здравни карти, но няма да ни огрее. Замисли се само: сега системата е напълно солидарна - т.е. куче влачи, диря няма. Ако я направят персонална или хибридна някаква си ( х% по лична партида, у% по солидарна партида) - с какви пари ще лекуват индобългарите и измислените социално слаби?

Още малко ще поискаш и да планираме в началото на годината колко пъти ще се разболеем и от какво.

В НИКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА НЯМА ДВОЙО ПЛАЩАНЕ ЗА ЗДРАВЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНО КОРУПЦИ, НИКЪДЕ НЕ СЕ ПЛАЩА ТАКСА СЛЕД КАТО СЕ ОСИГУРЯВАШ. МАХНЕТЕ ТАКСИТЕ , НАПРАВЕТЕ ДОСТЪПНО ЗДРАВЕТО, ХОРАТА СЛЕД МИЗЕРИЯ И ЛОША ХРАНА НЯМАТ И КАК ДА СЕ ПРЕГЛЕДАТ- ОСТАВКИ

Алчни доктори! Да се въведе такса за всяко дете в училище- там също има административни разходи! А също и - такса водомер,такса електромер,такса домоуправител,

Съгласен съм.

На докторите все не им стигат парите.Никога не издават касова бележка и само си пълнят джобовеет, без да плащат данъци.

Колко са парите, които получава от здравните осигуровки. Може ли с тях да си плати наема на жилището или случайно тези пари са по-малко от него, може ли да прати детето си на училище или лекарите не бива да имат семейство и деца. Въобще не говоря да си купят жилище, автомобил, да почиват в чужбина и всичко което си е редно. Казвате не заслужават, ами как ще заслужават, като вече само най-слабите ученици остават в България, останалите тук читави студенти емигрират веднага след завършването. Естествено, че няма да сте доволни от здравеопзването, като ловите маймуни с трици. Това ли искате мизерно здравеопзване, ама да е еФтинийка. Дайте възможност лекарите да живеят достойно в България, пък може и някой да се върне да работи тук. Иначе или ще ходите при некадърници или ще ви стрижат яко. Не се надявайте че някога за тия жълти стотинки ще получите нещо качествено. Няма1

А МОЖЕ ЛИ С 26 МИЛИОНА ЛЕВА МЕСЕЧНО КОИТО МИНИСТЕРСТВОТО НА ТОЗИ ПЛУЖАК ПРЕВЕЖДА НА БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ОСИГУРИ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ??? КАКВА Е СЪДБАТА НА 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА КОИТО ГОДИШНО СЕ СЪБИРАТ В ЗДРАВНАТА КАСА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ САМО 320 МИЛИОНА ОТ ТЯХ ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ?? КЪДЕ СА 1,45 МИЛИОРДА ЛЕВА КОИТО ПРАВИНТЕЛСТВОТО НА ТВОЯ БОРИСОВ ПРИВАТИЗИРА ОТ НАШИТЕ ВНОСКИ СЪБРАНИ В ЗДРАВНАТА КАСА ??? КЪДЕ СА ОКРАДЕНИТЕ ОТ КАСАТА ПАРИ БЕ?? МОЖЕ БИ ЩЕ ГИ КАЖЕ ТВОЯ ТРЕНЧЕВ И ОНОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ КОИТО СА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КАСАТА ?? ГАДОВЕ ТАКИВА.

аз съм научно отврътен! ...удома няма ракия а тия смотаняци се дърлят за 30 стинки....

Професията фелдшер има законов регламент и тя принадлежи към асоциираните медицински специалисти. Фелдшерите могат да работят под контрол на лекар в спешната помощ, лечебни заведения за психиатрична помощ, здравните кабинети в детските градини и училищата, службите на гражданска защита. Кой каза, че нямат статут ?

За какво спорят за лекарската такса? Вчера за 2 извадени кърлежа платих 50 лв!!? НОРМАЛНО ЛИ Е ТОВА?! За какво плащаме потребителска такса, като дори и спринцовката и инжекцията против тетанус си купуваме сами! Нещастен народ в така наречената "държава".

Сигурен съм,че щеше да ти е много по-добре, ако лекарят ти беше дал 50 лева затова, че си отишъл при него.

Увеличението на минималната заплата има повече беди за по-голям брой хора отколкото получателите, затова искат да я вдигнат.

Г-Н КОСТАДИНОВ, Кога най после ще спре порочната практика парите които отделяме за здраве да отиват за попълване на бюджета на правителството ??? Каква г-н Министър е съдбата на 1,45 милиарда лева собственост на Здравната каса която правителството ви присвои???? Може би ще ни обясните какво сте направили с тези пари защото те са наши, а не на вашето правителство ?? ИМАТЕ ЛИ НАМЕРЕНИЕ ДА ГИ ВЪРНЕТЕ ОБРАТНО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЛИ ЩЕ ВИ ГИ ПИШЕМ КАТО НЕСЪБИРАЕМИ ВЗЕМАНИЯ ?? И още нещичко. Нима отделяната от вашето министерство месечна сума от 26 милиона лева са достатъчни за да покрие разходите на търговските дружества наречени болнци. ГОДИШНО ТАЗИ СУМА Е 320 МИЛИОНА ЛЕВА КОЯТО ИЗГЛЕЖДА СМЕШНА НА ФОНА НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА ДАДХВЪРЛЯЩ 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА!!!! Докога г-н Министър ще продължава този бандитизъм с парите на НЗОК??!!!

Тази такса трябва моментално да бъде премахната. Таксата за преглед е между 15 и 50 лева. Те трабва да се начисляват на пациента с касова бележка и да му се възстановяват от здравната каса. Срамно в лекарския кабинет да се броят стотинки. Лекарите ми приличат на просяци с тези канчета с монетки на бюрото им.

Във Франция потребителската такса е 23 евро, а в събота и неделя в спешна помощ е 51 евро и няма такова животно "освободен от потребителска такса". В Германия потребителската такса е 10 евро.

Ако се запознаете малко по добре няма да ръсите глупости....

Ех как чакам да свържат касовите апарати на общопрактикуващите лекари с НАП! Общия брой на този лекари е 2-300 души, поне 50лв на ден от касовия апарат - ще има за добавки на пенсионерите.

Абе гербери увяхнали начело с Бойко, как може да карате пенсионерите да плащат 2,40 лв. като при Масларова плащаха т.нар. потребителска такса само по 1 лв.? Защо правите пиар на БСП-БКП?

Ако се увеличаваха всички заплати и пенсии можеше да се мисли като д-р Константинов .Но преди това да въведе ред ,в медицината. Г-н Дянков да изиска свързване на всички кабинети -джипита ,доболнична ,болнична помощ и частните кабинети и болници с касови апарати и НАП.Приходите ще са милиарди годишно ,подобно на тези от бензиностанции и т.н. Направете го г-н Министър на МЗ ,направете го м-р Дянков и после издевателстайте над най-бедните.

Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на БЕЗПЛАТНО ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Такива ментъраджийски писания не вървят вече и в България. В Германия плащат дори и таксито ,с което се води болния за хоспитализация. Тук не става въпрос за преглед , а една престъпна ,измислена през 1999 год .,потребителска такса,такса без никакъв данък.Ако сте осигурена ,не плащате прегледа в нормалните европейски страни. Но явно сте в сивата икономика и ще плащате.

bira_more

Ми то може да впишем в конституцията и право на безплатна бира. Ама за да е безплатна някой първо трябва да я плати.

Обещавам да те лекувам БЕЗПЛАТНО, само ми посочи, в кой закон са посочени реда и условията за това. Всичко останало е популизъм.

В СТАТИЯТА ТОЧНО Е ПОСОЧЕНО, ЧЕ "над 40 вида държавни и общински такси са обвързани с минималната работна заплата. Такива са и престоят в болница, както и държавната субсидия за парламентарно представените партии." НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СИ МНОГО УМЕН ЗА ДА РАЗБЕРЕШ , ЧЕ ШУМНО ПРОКЛАМИРАНОТО ОТ ТОТЮ МЛАДЕНОВ УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е УДАР ВЪРХУ НАЙ СЛАБАТА ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТОРАТА. Не те ли е срам бе Тотьо ?? Загубил си всичко човешко в името на някакви хартийки които и куче не помирисва !!!! ВАЖНОТО ЗА ТЕБ Е НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО ДА НАМАЛЯВА !!! НА ТОВА КАТО, ЧЕ ЛИ МУ СЕ КАЗВАШЕ ГЕНОЦИД !!! ТОВА Е ИСТИНАТА ТОТЬО, ОСТАНАЛОТО СА ШМЕНТИНИ КАПЕЛИ.

хората не предпочитат, а са принудени, иначе ги подмятат като парцали

В България личните лекарите не взимат 5-6000 хиляди на месец. В заблуда си, не се излагай! Половината пациенти са освободени от потребителска такса- деца, бременни, учащи, тези от бюрото по труда, възрастни с определени заболявания, хора с над 71 процент инвалидност и т.н.

тези от бюрото по труда НЕ са освободени, никой не ги пита имат ли доходи, искат им осигуровка. Виж ромите са освободени, тях си пропуснала.

Аз бях освободена като бях регистрирана на бюрото по труда.

Щом мислите, че е нормално на лекар да плащаш 2.40?? Къде в европа плащат 2.40 за преглед? Аз ПО-МАЛКО ОТ 60 ЕВРО не съм плащала, А СЕ ОСИГУРЯВАМ в съответната страна. После се чудите защо лекарите бягат от България? Ами кой луд ще остане в страна, в която му плащат 2.40 за преглед?

Не бъркай потребителската такса с цената на прегледа.

Там няма потребителска такса, а се заплаща директно цената на прегледа. И тази цена, която я е написала, е съвсем реална. Дори за линейка си плащаш, за да викнеш.

Като не си в час, къде се буташ?

Тотю да престане да товари лекарите със социални дейности.Ние достатъчно социално работим със символичните си заплати.Нека Социалното министерство като му се вижда голяма таксата или скъп бензина и джиесема, и тока, и водата, и краставиците и мн.др. да възстановява на тези, които смята за бедни половината сума.Така редовно ще се издават и касови бележки.

Социалните преди бяха обещали, че ще поемат таксите на пенсионерите, но така и нищо не платиха на лекарите, а излъгаха пенсионерите, че ще им е безплатно! Да спрат да лъжат хората и да си платят на лекарите вече изработените пари, които те така и не видяха миналата година.

Тези лекари, които не искат да ги товарят със социални дейности да дойдат при мене в строителството аз ще ги товаря с цимент, пясък, гипс картон, теракота и въобще така ще ги натоваря, че после ще дават пари да се върнат по кабинетите на сухо и прохладно.

Е това е бългаският манталитет. Само дето лекарят може да стане строител, а ти можеш да си останеш само тъп бачкатор, колкото и да се напъваш!

bira_more

Нещо си в грешка. Начи - те аз неща да се товаря със социални дейности. Ама не съм наясно от къф зор да ходя да бачкам в строителството? Можеш ли да ми го обясниш? Защо да не програмирам? Тогава такива като теб ще плащат здраво на такива като мен, без да се обясняват изобщо. Хем съм на бюро и климатик, хем няма - ама ти си длъжен щото хипократовата клетва. Чаткаш ли? Длъжен съм ама само срещу заплащане. Добро заплащане при това.

И когато дадеш на семейния лекар 2,4, той те прати 3 пъти за лабораторни изследвания(както направи с член на семейството), след това те прати на двама специалисти, станаха 15 лева. И този вид "медицинска практика" не намирисва ли за прокурор. Ако има такъв в България, разбиа се. А тази практика е ежедневие. Нямам нищо против нея, но нека да взимам 2000 евро заплата, а не 600 лева. И в същото време цените на основните ни продукти и на услугите да са абсолютно еднакви с тези в Германия и в цяла Европа. Т.е. в чий джоб е печалбата или иначе казано, разликата между приходите и разходите.

Като си такъв фен на касовите бележки, да те питам защо масово не се издават такива при плащане на потребителската такса?

bira_more

Па нямаш проблем. Сега е време за смяна на семейните лекари - ще те насоча към човек, който винаги издава касови бележки. Между другото - за всяко посещение се издават куп бумаги. И касовата бележка е важна част.

Лекар, не мислиш ли, че поначало дейността Ви е със социално измерение. А какво да кажат хората с други професии, които не могат да изнудват другите. А колкото и до твоето предложение, което е в унисон с това на здравния Ви министър - то е направо скандално

не е въпроса в таксата. 1. Важно е отношението на лекарите към нас пациентите. 2. Да се увеличават доходите но не само на думи.

За посещение при личния лекар не трябва изобщо да има потребителска такса,защото той получава пари от НЗОК на брой записали се в пациентската му листа,а не на броя посетили го в кабинета.Още нещо,ако хората можеха,изобщо не биха ходили при Джи Питата,а направо при специалиста,който му е необходим.Дава ли си сметка министър Константинов,че потребителската такса е равна на 2% от минималната пенсия,която е 136 лв.

Не получава за брой зависани, а за брой прегледани. Не пиши неща, които не знаеш- излагаш се. Отидете в някоя европейска държава да видите какви пари се плащат там за прегледи - 50- 70 до 180 евро САМО ЗА ПРЕГЛЕД.

И коя е тая евр.страна където осигурените плащат и 1евро даже за преглед? Коя е тая страна,и имаш ли наум как ще те изритат ЛЕКАРИТЕ там от кабинета си ако им бутнеш пари за "по4ерпка" Много нули си писал,две ти стигат умнико.

О,О,О,О,-неразумний,нищо не знаещ.Джипитата получават определена такса от НЗОК по броя на записаните в пациентската листа,но не помня точната сума,но за 2000 човека не по-малко от 4000 лв.независимо от това дали си ходил на преглед или не.Отделно вземат пари от НЗОК за тези,които са ходили на преглед.За това всички джипита си накупиха нови коли и къщи или апартаменти,а бедния народ му се изправят косите как ще отиде на лекар,ако се разболее.

Голямо бреме е, защото го изпитах на гърба си! Представям си за пенсионерите как е. Скоро ми се наложи да ходя на лекар, от много години насам. Резултатът е 2-ма специалисти, освен джипито, т.е. 3х2,40. Освен това все трябваше да правя изследвания, които много удобно не се покриваха от НЗОК, независимо, че се осигурявам на максимум, т.е. 160лв от мен всеки месец отиват към НЗОК ползвал или не ползвал лекарски услуги. Та така за тези прегледи и изследвания общо платих 257,20лв и накрая ми казаха, че нищо ми няма, но симптомите си стоят. Всичко в българското здравеопазване е проформа и всичко е страшна алчнотия за пари.

Няма безплатен обяд. На теб ти плащат заплата, работиш за пари, нали? И лекарите и те така! Защо е толкова трудно да го разберете? От простотия ли?

Що бе Марина, лекарите да не би да не получават заплата ???

Марина, тук не става въпрос за "безплатен обяд". Човекът ясно го е казал - той плаща всеки месец по 160 лв. ЗО! Колко в БГ се осигуряват според теб на тази максимална сума? Повечето са осигурени на минималната сума или пък хич не са осигурени! Но когато отиде на лекар, този , който плаща 160 лв./месец получава същата услуга като този, който плаща 16 лв. например - при един и същ проблем - и задължително доплаща някаква сума Х! Сметни простичко - колко му струва здравеопазването на единия и колко на другия! На единия 160+Х, а на другия - 16+Х, за един и същ проблем. Това справедливо ли е?

За какво е тази такса?За да се пълят гушаите на докторите и да се намалят посещенията на пенсионерите.Тогава къде са парите от здравните вноски?Къде са касовите бележки от прегледите?Или едни ще берът душа , а други ще се тъпчат с пари, с магарешки шомпул! Наблюдава се явлвнието изтегляне средствата от пътеката .Има нема нужда от това лечение въпросът е да се барнат парите .

Проблемът е в това, че аз като глупав честен "частник" си плащам данък на всяка стотинка, а при лекарите и мидицинските центрове тези такси не се калкулират, не се облагат, не се отчитат! А всъщност като цяло не са малко пари!

Естествено, че се калкулират. На мен винаги ми дават касова бележка. Все лекарите ви са ви виновни. Осъзнайте се.

Абе вярно, тия до кога ще карат без касови апарати. Ми то и аз искам в магазина да нямам такъв. Докога двойни стандарти.