В документите за обществената поръчка за закупуване на автомобилите за МВР няма нищо нередно. Това обясни пред БНР лидерът на "Движение 21" и юрист Татяна Дончева. В процеса на създаването на обществената поръчка и нейното движение до финализирането и изпълнението й Дончева не е открила нищо нередно, още по-малко измама.

"Техническото задание на МВР се среща в няколко поредни обществени поръчки за коли, отбеляза Татяна Дончева. - То формира победителя при 60% тежест на цената и 40% тежест на техническите показатели. Участвали са в поръчката 11 фирми, четири от тях са елиминирани за несъответствие с техническото задание. Над 7 са отворени офертите. Има разлика в цените, съществена."

Според нея конкретната цена на автомобилите в обществената поръчка, оспорвана от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, е дала възможност на вътрешното министерство да закупи още джипове, което при цени на други автомобили щеше да бъде невъзможно.

Закупените автомобили според Дончева не са "декоративен SUV, това е една съвсем яка джипка, която органите на МВР карат вече трета година".

"Това не са хранителни стоки. Нова кола означава некарана кола. Не означава извадена от конвейера. Нито означава модел, току-що създаден дизайнерски", коментира Татяна Дончева.

"Фирмата "Българска автомобилна индустрия" е кандидатствала, приключила си е договорите и си е изпълнила доставките. Аз не знам даже към момента "Българска автомобилна индустрия" да е в несъстоятелност. Аз миналата година закупих кола и подписах договор с нея", обясни още тя.

"Търсенето на отговорност и ритането на сделката като горещ картоф в предизборна или въображаема предизборна ситуация се прави от глупост. Гербаджиите са до такава степен обсебени, че трябва да се бият с президента и на всяко нещо да казват колко той е прост, загубен, невъзможен за управление, че чак не виждат, че сделката е тяхна и в това, което са направили, няма нищо нередно", смята Дончева.

"Наблюдавам един процес от страна на ДПС, които много биха желали да отстранят Румен Радев. И виждам, че този процес върви както през натиск върху БСП, така през подклаждане на някакви конфликти, които нямат никакъв житейски смисъл", добави тя.

"Темата с високопроходимостта и повишената проходимост е техническа, не е лингвистична и граматическа, категорична е тя. - Когато ОЛАФ даде технически показатели, аз искам да видя МВР нарушило ли е с нещо този договор между Европейската комисия и България."