С колективен иск ощетени търговци пращат на съд Столичната община, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички".  Те се оплкават, че проточилите се ремонти на улица "Граф Игнатиев" в София са довели някои от тях до фалит. Затова претендират да им бъдат изплатени 387 059,75 лв. Колективният иск, заведен в Софийски градски съд за пропуснати ползи и претърпени вреди, е подписан от 13 търговци.  Мотивите им са, че ремонтът на столичната улица не е съобразен с тяхната дейност. Според адвоката на потърпевшите предложената от общината безплатна реклама и кредити при облекчени условия не задоволяват бизнеса. 

"Да обещаеш на този тип бизнес, който функционира по "Граф Игнатиев" безплатна реклама на подвижни тристени е нещо, което по никакъв начин не кореспондира със спецификата на този бизнес тук. Също ми се струва, че е обидно на човек, който се намира пред фалит, да препоръчаш кредит при облекчени условия", казва адвокат Ивана Мурджева.

Искът ще е за сериозна сума, но не за периода от 11 месеца, колкото трае засега ремонтът, а за закъснението от 6 месеца. В съда като доказателство ще бъдат представени оборотите - преди и по време на ремонта.