Организираната престъпност запазва нивото на приходите си в криминалните пазари за секс услуги - в страната около 250 млн. лв. и в чужбина около 900 млн. лв, на горива - около 600 млн. лв., на наркотици - приблизително 450 млн. лв. и телефонните измами - 8 млн. лв.

Toва се казва в годишната оценка на заплахите от организирана престъпност в България за 2018 г. на програма "Сигурност", Център за изследване на демокрацията, представена от Тихомир Безлов, главен експерт на програмата, предаде БТА.

Оценката е направена чрез социологически изследвания сред населението и бизнеса, интервюта с експерти от МВР, прокуратурата и други държавни структури. Както и на база годишни доклади и статистики.

Продължава спадът в криминалните пазари за незаконни тютюневи изделия, организираните ДДС измами, незаконния дърводобив, каналджийството и кражбите на коли. Според Тихомир Безлов темата "насилие" вече не е тема за организираната престъпност.

Данните от изследването показват още, че щетите за бюджета от незаконния дърводобив се оценяват на между 50 млн. лв. и 150 млн. лв. годишно, а от организираните ДДС измами - от 190 до 230 млн. лв.

Приходите от измами със средства от фондове на ЕС са между 70 млн. и 300 млн. лв.

Изследването показва още, че 35,5% от бизнеса в България смята, че е необходимо неофициално плащане, за да се гарантира достъпът до европейско финансиране.

Организираната престъпност продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната си дейност и за избягване на наказателното правосъдие, се посочва в доклада.

Според изследването по-голямата част от престъпните мрежи у нас контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнищата в Западна Европа.

По-рано експертът от ЦИД Атанас Русев каза по БНР във връзка с проучването, че престъпността на "белите якички" нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари, като наркотици, проституция, контрабанда. "Има един вид адаптация на организираната престъпност. Това, което се наблюдава напоследък, е, че все по-често тази престъпност се крие зад законен бизнес", отбеляза Русев. 

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди вчера постигането на общоевропейски подход в борбата с корупцията и организираната престъпност. В дискусията се включи и зам.-главният прокурор и избран за нов главен прокурор Иван Гешев. Пред евродепутатите Гешев отбеляза, че свободите на движение в ЕС създават възможности пред престъпността и трудности пред службите за сигурност и правоприлагащите власти.

Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона, добави Гешев. Зам.-главният прокурор заяви, че приема поканата за участие в днешното обсъждане като оценка за усилията на нашата страна да изпълни поставените от ЕК изисквания и отправените препоръки в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията.