Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди възможностите за постигането на общоевропейски подход в борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде БТА.

Зам.-председателят на парламентарната комисия Емил Радев посочи, че ЕК се е отказала през 2016 г. да представи вторите доклади за състоянието на корупцията във всяка от страните в ЕС. По неговите думи решението вместо това да се правят годишни препоръки в областта на икономиката не показва цялостното въздействие на корупцията.

От неовладяната корупция най-много печели организираната престъпност, заяви Радев. По неговите думи организираната престъпност е заплаха за ЕС, влошава качеството на живота на европейските граждани и подкопава държавните институции.

Зам.-главният прокурор и избран за нов главен прокурор Иван Гешев отбеляза пред евродепутатите, че свободите на движение в ЕС създават възможности пред престъпността и трудности пред службите за сигурност и правоприлагащите власти. Приемането на общи решения в областта на наказателното законодателство е гаранция за правна сигурност и равенство на гражданите пред закона, добави той.

Гешев заяви, че приема поканата за участие в днешното обсъждане като оценка за усилията на нашата страна да изпълни поставените от ЕК изисквания и отправените препоръки в областта на съдебната реформа и противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши определи създаването на прокуратурата на ЕС като историческо постижение и резултат от над 20 години усилия. Очакванията на европейските граждани са много високи. Трябва да знаем какво искаме да постигнем и да имаме средствата за достигането на целта, заяви тя. Кьовеши попита дали европейската прокуратура се прави, за да я има, или за да работи.

Евродепутатите Рамона Стругариу (Обнови Европа, Румъния) и Клеър Дейли (Европейска обединена левица, Ирландия) попитаха българския зам.-главен прокурор за няколко разследвания у нас, както и за избора му за ръководител на прокуратурата от следващата година. В отговор Гешев изтъкна, че въпросите не почиват на вярна, а на спекулативна информация. Той съобщи, че в последните четири години у нас е запорирано имущество, придобито от престъпна дейност, за над един милиард евро и са предявени искове за над 1,5 млрд. евро. Това са резултати, с които може да се гордее всяка европейска страна, коментира той.

По неговите думи едва ли ЕП се интересува чак толкова как е бил избран за бъдещ главен прокурор, но отбеляза, че изслушването му е било открито и той е дал отговор на над 150 въпроса. Да, имаше протести, не бих могъл да се съглася, че са били масови. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата в последните няколко години. Възприемам ги като нещо нормално - ако няма недоволни от работата на прокуратурата, това означава, че тя не си върши работата, допълни Гешев. Той уточни, че напоследък са били повдигнати обвинения на някои от най-богатите хора в страната.

В днешното обсъждане участваха представители на ЕК, Европол, Евроджъст. Срещата се състоя по покана на евродепутата Емил Радев.